NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP
  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Om oss
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • ÅRSRAPPORTER
      • STRATEGIPLAN 2024-2028
  • Sommerprogram 2025
  • PROSJEKTER
  • BARN&UNGE
    • Sommerstryk 2025
    • Om BARN & UNGE
  • ARKIV
    • DIGITALT AKADEMI
    • Akademipodden
  • ENGLISH
Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap arbeider med et helårig program under en langsiktig og tematisk ramme, der vi knytter til oss både profesjonelle og frivillige fagpersoner og organisasjoner. Sammen med vårt utstrakte nettverk utvikler vi et solid program som skal utfordre og berike vårt publikum. Nordland Akademi skal bidra til å bygge et kunnskapsbasert og kulturelt rikt samfunn i nord.
Picture
 
Program 2025
 

Picture

​​Tankkonsert på Neptun –​ Draugen

Picture
HVOR: NEPTUN, MELBU
NÅR: TORSDAG 10. JULI, KL. 18:00

​

Billetter: 300 kr
Billetter under 18 år: 150 kr
2-for-1 Billett: Medlemmer av LINK Vesterålen

KJØP BILLETTER HER
I mørke rom fylt med lyd, lys og skygger, kalles en skikkelse frem fra dypet. Stillhet er en lyd - hva er stillheten i lysform? I form av en vandrekonsert i fire deler, oppstår et portrett av den myteomspunne Draugen, fremført i de gamle sildoljetanker på Melbu. Gjennom lyd, lys og video utforskes hvem Draugen er – og hvem vi er i møte med ham. Er han bare misforstått? Kanskje har vi alle Draugen i oss? ​

​
Tine skal skape en hel verden i oljetankene. Vandrekonserten vil starte med en kortfilmsvisning på Neptun Scene, for så å bevege seg fra mellom tankene på anlegget, hvor hvert rom har sitt eget uttrykk. Forutenom komponisten selv, som spiller harmonium, er cellist Synnøve Volden og cembalist Nikolai Endresen Dahl med på fremførelsen i hver sin tank.
Tine Surel Lange har jobbet som komponist på heltid siden 2017 og har mottatt flere stipend, priser og anerkjennelser, blant annet Statens toårige kunstnerstipend i 2022. Hun har bakgrunn i studier i komposisjon og utøvende musikkteknologi ved Norges musikkhøgskole, i lyddesign og lydkunst ved Sonic College i Danmark, og tidlig musikk ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun hadde sin tidlige barndom i Bø og bor for tiden i Lofoten.

Nikolai Endresen Dahl fullførte i 2018 cembalostudiene sine hos Richard Egarr ved tidligmusikklinjen på konservatoriet i Amsterdam. Senere har han også fullført en utdannelse i orgel og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole. Etter en årrekke som frilansmusiker i Osloområdet, har han nå tilhold i hjemlige Vesterålen, hvor han arbeider som musiker parallelt med å være daglig leder for Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap.

Synnøve Volden er bosatt på Melbu og ansatt ved Hadsel Kulturskole som distriktsmusiker. Hun er medlem i Nidaros strykekvartett og frilanser som musiker i ulike sammenhenger, blant annet i Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni og Musikk i Nordland. Synnøve driver sin egen konsertserie, Hadsel Live, hvor hun inviterer musikervenner fra nær og til å spille konserter. Hun sitter også i styret til Nordland Akademi. 

Billetter kan kjøpes i døren på Neptun Scene eller via Hoopla.
Konsertstart fra Neptun Scene kl. 18.30 (dørene åpner kl. 18.00). Forestillingen varer cirka én time, og publikum ledes gjennom forestillingen av festivalmedarbeiderne. Etter konserten kan man kjøpe forfriskninger på Neptun Scene.

NB: Møt opp i god tid - dørene stenger presist ved konsertstart! 
Vi ber også alle å kle seg etter værforholdene, da det kan bli kaldt i tankene. 
Picture
Picture
Picture
 

Melbukonferansen 2025 –​ Norges plass i verden

HVOR: SAMFUNNSHUSET, MELBU
NÅR: TIRSDAG 8. JULI, FRA KL. 09:00

​
Billett til enkeltpanel:  150 kr
Billett hele dagen: 300 kr
2-for-1 billetter: Medlemmer av LINK Vesterålen
Under 18 år og studenter: Gratis inngang
KJØP BILLETTER
Picture
Fra Melbukonferansen 2024. (Foto: Odd Johan Forsnes)
​Verden har gjennomgått store omveltninger de siste tiårene. Demokratisk tilbakegang, teknologigiganters økte makt og en stadig mer uforutsigbar stormaktspolitikk skaper press på Norge. Med ledere som Trump, Xi og Putin ved roret er verdensordenen i endring og gamle allianser utfordres.
​For Norge betyr dette nye valg og nye dilemmaer. Er det på tide å revurdere vårt forhold til Europa? Hvordan skal vi forholde oss til en uforutsigbar amerikansk alliert? Og hvilken rolle spiller Nordland på den globale scenen? Nordland Akademi ønsker velkommen til en dag med høyaktuelle debatter, med ledende samfunnsvitere, politikere og næringslivsfolk.

Panelene under Melbukonferansen: 
  • Kl. 10.00: USA som alliert – en trygg havn eller en potensiell trussel? 
  • Kl. 13.30: Norges forhold til Europa – er tiden for alenegang forbi? 
  • Kl. 16.00: Nordlands plass i det globale bildet – Europa som vår viktigste handelspartner. 

Hans Christian Hansson er konferansier og moderator for handelsbolken. 
Stein Sneve er moderator for USA-bolken og Europa-bolken. 

Kaffe og te er inkludert i billettprisen. I tillegg vil Arbeiderens Støtteforening selge varm lunsj og kaker i pausene. 

Konferansen er et samarbeid mellom Nordland Akademi og NHO Nordland. I tillegg er konferansen støttet av Fritt Ord og Nordland fylkeskommune.

For mer informasjon om Melbukonferansen 2025, inkludert paneldeltagere og fullt program, trykk på kappen under:
Les mer om Melbukonferansen 2025
 

Kammerkonserten 2025 – Pavel Nersessian, Kirsti Kuusk og Synnøve Volden.

HVOR: ARBEIDEREN, MELBU
NÅR: LØRDAG 5. JULI, KL. 18:00 - 19:30

​
Billetter: 350 kr
Billetter under 18 år: 175 kr
2-for-1 billett: For medlemmer av LINK Vesterålen og studenter.
KJØP BILLETTER HER
Picture
(Foto: Odd Johan Forsnes)
​Den tradisjonsrike kammerkonserten i Arbeideren er også i år med som fast del av akademiets sommerprogram. Kom å hør toppmusikere i verdensklasse – i samspill med unge strykere fra Sommerstryk-orkesteret. I år er det Pavel Nersessian (piano) og Kirsti Kuusk (fiolin), sammen med lokalmusiker Synnøve Volden (cello), som skal spille kammerkonserten, samt være instruktører i Sommerstryk-kurset i dagene før konserten.

Pavel Nersessian og Kirsti Kuusk ​er to musikere som for tiden er basert i Boston, men som har hele verden som sitt arbeidsområde. Begge er utdannet ved det berømte Tsjajkovskij-konservatoriet i Moskva, hvor Pavel studerte med professor S. Dorenskij og Kirsti med professorene E. Gilels, M. Glezarova og N. Bojarskij. 

Synnøve Volden er bosatt på Melbu og ansatt ved Hadsel Kulturskole som distriktsmusiker. Hun er medlem i Nidaros strykekvartett og frilanser som musiker i ulike sammenhenger, blant annet i Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni og Musikk i Nordland. Synnøve driver sin egen konsertserie, Hadsel Live, hvor hun inviterer musikervenner fra nær og til å spille konserter. Hun sitter også i styret til Nordland Akademi.

Det vil være mulighet for kjøp av kaffe, te og vaffler i pausen.

Les mer om musikerne på siden vår om Sommerstryk 2025 - HER.
KONSERTPROGRAM:
​
  • Åpningsnummer – Sommerstryk-orkesteret i samspill med elever og instruktører.
  • J.S. Bach – Sonate for fiolin og cembalo i E-dur, BWV 1016
  • S. Prokofjev – Sonate for fiolin & piano nr. 1 i f-moll, fra Op. 80
    – pause –
  • ​Arvo Pärt – ”Spiegel im Spiegel“ (”Speil i speilet“)
                      – ”Fratres“ (”Brødre“)
  • S. Rakhmaninov – Moment musical, Op.16, nr.1 in h-moll & nr. 2 i ess-moll
                                  – Trio élégiaque nr. 1 i g-moll for fiolin, cello & piano
 

​​Sindre Myrbostad – Endringsblenda

HVOR: STEIN MAGNUSSEN BAKERI, MELBU
NÅR: FREDAG 13. JUNI KL. 19.00

​

BILLETTER: kr 179,-
Bordreservasjon og billetter gjøres hos bakeriet.
Picture
Verden er rammet av en endringsblindhet! Fredag 13. juni inviterer vi til solokonsert med Sindre Myrbostad og hans nye album “Endringsblenda” på Stein Magnussen Bakeri på Melbu
Picture
Artsmangfoldet i naturen uttynnes så sakte at man ikke merker at det gradvis blir færre insekter på panseret eller at det blir færre fugler i hagen. Vi merker ikke at vi alle får gradvis dårligere konsentrasjonsevne og blir mer irritable av alle avbrytelsene vi får fra telefoner og eposter som plinger inn. Krigen i Ukraina kunne kanskje vært unngått dersom vi hadde sett og tatt på alvor hvordan Putin har endret seg siden 2014? Forandringene går så langsomt at vi ikke merker dem, men endringene skjer, og de skjer fortere enn vi skjønner.

Dette er temaet for albumet “Endringsblenda” som kom ut 30. august. Dette er Myrbostads andre innspilling med egne låter.

Musikken er skrevet av Sindre Myrbostad. Arrangementene er gjort som et samarbeid mellom de medvirkende musikerne.  Tekstene er skrevet av Sindre Myrbostad med unntak av Hvis Bare av Tone Steinsland og Diktet som er en nordnorsk versjon av Inger Hagerup’s dikt «Jeg er det dikt»

Sindre Myrbostad kommer fra Bodø, er bosatt i Vesterålen og er utdannet klassisk pianist. Til daglig jobber han som Distriktsmusiker i den klassiske klavertrioen Ensemble Blå. Myrbostad er definitivt en musiker og komponist med lidenskap og fascinasjon for mange sjangre og kan vise til bred erfaring fra en årrekke i ensembler, orkester, band og prosjekter innen klassisk-, jazz-, storband-, rock- og populærmusikk. De siste årene har han også hatt stort fokus på å formidle egen musikk som artist.

Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap ønsker velkommen til en konsert som byr på refleksjon om både det personlige, det umiddelbart nære og den store verden. I samarbeid med Stein Magnussen Bakeri, som en del av deres "after work"-konsept.

Forhåndsreserver deg bord og billetter hos bakeriet.

Artistens hjemmeside:  https://www.sindre-myrbostad.com/ 

 

​​Den stille pandemien – Hvordan kan vi hindre antibiotikaresistens?

HVOR: MELBO HOVEDGÅRD
NÅR: TORSDAG 22. MAI KL. 19.00

​

BILLETTER: kr 150,-
Barn under 18 år og studenter: Gratis inngang
​2-for-1 billett for medlemmer av LINK Vesterålen
Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap ønsker velkommen til foredrag om antibiotikaresistens, i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet, Museum Nord og LINK Vesterålen!
Picture
Hvordan tilpasser bakterier seg til antibiotika, og hva kan vi gjøre for å bekjempe resistens? Den 22. mai inviterer vi til et spennende foredrag med førsteamanuensis Christian Lentz (UiT) i Melbo Hovedgård.

Christian Lentz er førsteamanuensis i infeksjonsbiologi og nestleder for forskning ved Institutt for medisinsk biologi, Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT. Han er tilknyttet forskningsgruppen for vert-mikrobe-interaksjoner og Centre for New Antibacterial Strategies (CANS).

Lentz forsker på hvordan bakterielle patogener tilpasser seg menneskekroppen og antibiotikabehandling under infeksjoner. Målet er å bruke denne kunnskapen til å utvikle nye diagnostiske verktøy og behandlingsmetoder. Han underviser også i mikrobiologi, infeksjonsbiologi og biokjemi.

Velkommen til en lærerik kveld om en av vår tids største helseutfordringer!
 

​​Konsert med Christiania Klangkollektiv

HVOR: HURTIGRUTEMUSEET
NÅR: SØNDAG 27. APRIL KL. 19.00

Picture
BILLETTER: kr 300,-
Barn under 18 år: Kr 150,-
​2-for-1 billett for studenter og medlemmer av LINK Vesterålen

Velkommen til konsert på flaggdekket til M/S Finnmarken i Hurtigrutemuseet!

Vi presenterer "Mozart og annet smårart", med Christiania Klangkollektiv. Christiania Klangkollektiv er et nystartet tidligmusikkensemble, som fordyper seg i det klassiske repertoaret og gjør det levende og aktuelt, med musikkens kommunikative egenskaper i sentrum.

PROGRAM:
Giuseppe Maria Cambini - Kvintett i G-dur Op 8 nr 1
Wolfgang Amadeus Mozart - Fløytekvartett i D-dur K. 285
Joseph Haydn - Stryketrio i G-dur Op 53 nr 1
Wolfgang Amadeus Mozart - Obokvartett i F-dur K 370
Giuseppe Maria Cambini - Kvintett i F-dur Op 9 nr 2

Musikere: Torun Torbo (fløyte) Anna Starr (obo) Huw Daniel (fiolin) Mari Giske (bratsj) Karin Hannisdal (cello)

I selskap med de store klassikerne, er det faktisk den temmelig ukjente, italienske Giuseppe Maria Cambini som får æren av å ramme inn dette programmet bestående av virtuose, humørfylte perler skrevet for gode venner i små rom. Cambini er så ukjent at selv ikke musikkhistorikerne kan si noe sikkert om hans tidligste år. Èn kilde skal ha det til at han på et tidspunkt ble kidnappet av sjørøvere, en annen at han i sin ungdom spilte bratsj i kvartett med Luigi Boccherini. Det er først fra da han ankom Paris på 1770-tallet at man kan si noe mer sikkert om denne meget produktive komponisten og fiolinisten. Han ble bl.a. en ekspert på Sinfonia Concertante-sjangeren, noe som visstnok skal ha provosert fram en rivalisering med selveste Mozart som i 1778 beskyldte Cambini for å ha hindret fremføringen av hans Sinfonia Concertante for fire blåsere i den Parisiske konsertserien Concert Spirituel, fordi Cambini angivelig skulle ha vært så misunnelig over hvor perfekt komponert den var. I hans korte, sjarmerende kvintetter for fløyte, obo og stryketrio får alle de fire øverste stemmene boltre seg hemningsløst over celloens fundament.

Mozart har alltid vært kjent for å kunne riste musikalske genistreker ut av ermet på rekordfart, men han har visstnok aldri vært så veldig begeistret for fløyta. I hvert fall brukte han akkurat det argumentet i et brev til faren sin da han på en europaturné med moren i 1777 prøvde å forklare hvorfor han hadde så store problemer med å få levert en stor bestilling en viss amatørfløytist Ferdinand Dejean hadde lovet han 200 gylden for å skrive, inkludert to fløytekvartetter. Det er vanskelig å tro når man hører den sprudlende fløytekvartetten i D-dur med en solistisk fløyte over boblende strykere, en adagiosats som i en av Mozarts biografier blir beskrevet som "...av den søteste melankoli, kanskje den vakreste akkompagnerte soloen som noensinne er skrevet for fløyte", og en melodiøs, leken rondo som tredjesats.

1777 var også det året Mozart møtte den tyske oboisten Friedrich Ramm for første gang. Igjen får far Leopold rapport i brevs form – denne gang med en lovprisning av Ramms "herlig rene tone". Fire år senere møttes de igjen, og Mozart ble inspirert til å skrive denne gnistrende, utadvendte obokvartetten som balanserer det musikalske materialet mellom alle fire instrumentene på en mer inspirert og moden måte enn i fløytekvartettene. Stykkets særegne lyse tekstur skyldes det uvanlig høye registeret som Mozart krever av oboen. Ja, fordi det var nettopp Ramm som skulle spille den, la Mozart inn en høy F som til da hadde vært regnet som umulig å spille på obo. Dermed hadde nok også Ramm enerett på obokvartetten i en årrekke.

Selveste Pappa Haydn hadde den største kammerproduksjonen av dem alle og er kanskje aller mest kjent for å ha utviklet strykekvartettformen. I denne sammenhengen er han representert med en lettbent trio med et anstrøk av folkemusikk, nært beslektet med divertimentoet i form og karakter - altså musikk som ble skrevet for å underholde både lytteren og utøverne. De tre trioene i opus 53-samlingen er Haydns egne bearbeidelser av tre klaversonater han tidligere hadde komponert for prinsesse Maria, en ung brud til barnebarnet til Haydns arbeidsgiver Nicholas Esterházy. Den første av de tre sonatene åpner med en herlig sats med tittelen Allegretto innocente, og den enkle, vuggende melodien slår an en naiv tone som leder til en rekke nesten flørtende, men smakfulle variasjoner. Haydn skrev de tre to-satsige sonatene i 1784, rett etter en lang periode med intens operakomponering, og i den sprudlende presto-satsen kan man faktisk se for seg narrestrekene til de lunefulle karakterene i en komisk opera.
 

​​Hvorfor frykter du kjernekraft?

HVOR: MELBU SAMFUNNSHUS
NÅR: TIRSDAG 25. MARS KL 19.00

​
BILLETTER: KR 150,-
Barn under 18 år og studenter: Fri entré
2-for-1 billett for medlemmer av LINK Vesterålen


Nordland Akademi inviterer til et foredrag med spennende og aktuelt tema tirsdag 25. mars, i samarbeid med Hadsel utviklingsselskap og LINK Vesterålen.

​
Vi dykker ned i en av vår tids mest omdiskuterte energispørsmål: Kjernekraft har blitt omtalt både som en av de tryggeste og mest miljøvennlige energikildene og som en teknologi som vekker frykt og skepsis. Men hva er fakta og hva er myter?
Picture
Professor Jonas Kristiansen Nøland fra NTNU vil snakke om kjernekraftens rolle i fremtidens energisystem. Han har en doktorgrad i teknisk fysikk fra Uppsala Universitet – Ångströmlaboratoriet og er forsker i prosjektet NERES (Kjernekraftens rolle i et fornybart energisystem). NERES forsker på kjernekraftens potensial i en norsk-nordisk kontekst og hvilken rolle denne energikilden kan spille i kraftsystemet vårt.

Kveldens foredrag vil gi innsikt i hvordan kjernekraft kan bidra til Norges energifremtid. Elektrifiseringen berører hele samfunnet vårt, og i Norge kan man forvente et kraftunderskudd allerede før år 2030. Norge har lenge basert sin energiforsyning på vannkraft, mens det i de siste årene har blitt satset tungt på fornybare energiformer som vindkraft - ikke uten kontrovers. Mange land satser tungt på kjernekraft som en løsning på klima- og energikrisen, mens norske politikere hittil har vært mer tilbakeholdne. Samtidig viser meningsmålinger at stadig flere nordmenn ser på kjernekraft som et mulig alternativ til eksempelvis naturinngripende vindkraft. 

Foredraget vil også ta for seg hvordan kjernekraft kan påvirke strømpriser og kraftflyt i det nordiske energimarkedet, samt undersøke muligheten for å bruke kjernekraft til kortreist, ren hydrogenproduksjon. Et annet viktig spørsmål er når kjernekraftanlegg eventuelt kan settes i drift i Norge, dersom alle politiske og tekniske hindringer fjernes.
I tillegg vil Nøland drøfte hvordan kjernekraft kan påvirke norsk industri, og hvordan norske kommuner engasjerer seg i spørsmålet. Rundt 40 kommuner har allerede gått sammen i nettverket Norske Kjernekraftkommuner (NKK), og en tomt for et fremtidig anlegg er foreslått nær Mongstad.

Er kjernekraft en løsning på energikrisen vi står overfor, eller er frykten for denne teknologien fortsatt berettiget?
 

Picture

Chiaroscuro - mørkets og lysets kunst

HVOR: GALLERI ESPOLIN, KABELVÅG
NÅR: LØRDAG 22. FEBRUAR KL 13.30


​BILLETTER: KR 250,-
BARN UNDER 18 ÅR: KR 125
2-for-1 billett: STUDENTER OG MEDLEMMER AV LINK VESTERÅLEN
Galleri Espolin og Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap arrangerer matinékonsert med cembalist Nikolai Endresen Dahl, med introduksjon ved kurator Malin Overholth.

François Couperin er cembaloets kanskje fremste poet. Med en intrikat sans for detaljer og kontraster speiler komposisjonene hans, fremfor alt karakterstykkene, menneskets liv og følelsesregister. Blant hans største suiter er den åttende - huitième ordre - i h-moll fra hans andre bok med cembalostykker. Som en forsmak til François Le Grand sitt mesterverk, får vi høre onkelen Louis Couperin sin suite i D-dur; dette er en dyp og fargerik samling stykker som vakkert viser den eldre Couperins fulle innlevelse i cembaloets klangverden.

Gjennom hele sitt liv hadde billedkunstner Kaare Espolin Johnson et nært forhold til Nord-Norge, og beskrev med stor uttrykkskraft landsdelens dramatiske historie og kystfolkets liv. Sentralt i motivkretsen hans er menneskets avhengighet av naturen og havet, og kampen mot naturkreftene. Dette skildres med dramatiske virkemidler i komposisjon og teknikk, lys og mørke. Andre, mer poetiske fremstillinger kretser omkring menneskers forhold til hverandre. Kaare Espolin Johnson var plaget med dårlig syn fra barndommen av. I en periode var han blind på det ene øyet og sterkt preget av grå stær på det andre. Dermed så han få farger, og konsentrerte seg følgelig om linjer og komposisjoner, lys og mørke.
Galleri Espolin i Kabelvåg har Norges største samling av Kaare Espolin Johnsons verker. Med dette arrangementet flettes Kaare Espolin Johnsons visuelle kontraster sammen med barokkmusikkens bruk av lys og skygge, i en reise på tvers av tid og kunstuttrykk.

​Tre mestere i chiaroscuro - kunsten å bruke lys og mørke!
 

Picture







Torun Torbo: Fortelling og fløyte. Vegard Lund: Lutt.
Picture

Tonen i isen - en konsertfortelling med lydlandskap

HVOR: HADSEL KIRKE
NÅR: FREDAG  24. JANUAR 2025 KL 19.00


BILLETTER: KR 250,-
Barn under 18 år og studenter: 100,-

De satt fast i polarisen, men holdt seg i live - og en fløyte av tre ga trøst i vinternatten.

​Dette er fortellingen om den nederlandske handelsmannen og oppdageren Willem Barentsz, som i 1597 prøvde å finne en snarvei til Kina. Den skulle gå gjennom nordøstpassasjen, som strekker seg langs Finnmark og nordover langs Russlands arktiske kyst, til Beringstredet. På veien oppdaget de Svalbard og Bjørnøya. Men på Novaja Semlja skrudde isen seg fast rundt skipet, og mannskapet måtte overvintre.


Da en norsk fangstmann flere hundre år senere fant det som var igjen av hytta, tok han med seg de gjenstandene som lå der. Blant annet en fløyte. Den er godt bevart og er nå på Riksmuseet i Amsterdam. Det er denne fløyta som er rekonstruert og som spilles på i konsertfortellingen. Musikken er melodier som nederlenderne kan ha hatt med seg på noter og i hukommelsen. Toner som fremkalte sanselige minner om tresko på brostein, klynger av mennesker i livlig prat, fargerike tulipaner, lukt av nybakt brød og klangen av fuglesang og kirkeklokker. En fløytetone som en slags håpets livline. 

I konsertfortellingen Tonen i isen får publikum høre historien om hvordan 16 modige menn holdt seg i live i isødet, 300 år før Nansen og Amundsens store polarbragder. Alt er grundig dokumentert i en dagbok skrevet av en av mennene ombord, Gerritt de Veer - og vi hører om hverdagsliv, mat, leker og spill, men også om skrekkinnjagende isbjørnangrep, kulde og langsomt fortærende skjørbuk. For å lage stemning rundt fortellingen brukes et lydlandskap som spilles av fra scenen. Både musikken og talepartiene er akustisk fremført.

Musikken er hentet fra Der Fluiten Lusthof av J.J Van Eyck (1644) og The Dancing Master av John Playford (1651), samt tre stykker av John Dowland (1563-1626). Dette er tidsriktig og velklingende musikk for fløyte og renessanselutt. Kobberstikk fra Gerritt de Veers dagbok, utgitt i Amsterdam i 1598. Konsertfortellingen Tonen i isødet varer ca 50 minutter.

Torun Torbo har spesialisert seg på tidligere tiders tverrfløyter, med utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, Haag og Brussel. Hun er også radiojournalist i NRK og har vunnet store internasjonale priser, både for historiefortelling og for fløytespill. Nå kombinerer hun begge i et unikt format, kalt Fløytefortellinger.

Vegard Lund er en av Norges mest etablerte luttenister. Han har sine studier fra Norges Musikkhøgskole og Guildhall School of Music and Drama og har i flere titalls år jobbet regelmessig, både som solist og med flere av Nordens ledende kor og ensembler, på CD-plater, festivaler og konserter.
 

Picture
Høvdinghuset på Borg, Lofotr vikingmuseum
Picture
Det mindre vikinghuset på Borg, Lofotr vikingmuseum

​Solmøte 2025:
AR og VR teknologi for å formidle informasjon om kulturarv

Picture
Stipendiat Elin Tinuviel Torbergsen
HVOR: HADSEL KIRKE
NÅR: TORSDAG  16. JANUAR 2025 KL 19.00

Billetter: 100 kr

Barn under 18 år og studenter: Fri entre.

​
​Velkommen til foredraget “AR og VR-teknologi for å formidle informasjon om kulturarv” med doktorgradsstipendiat Elin Tinuviel Torbergsen fra Museum Nord.


I forbindelse med Solmøte 2025 inviterer Nordland Akademi, Museum Nord og Kulturminneparken på Hadsel til foredrag i Hadsel kirke. Her får publikum innsikt i ny teknologi som brukes i formidling. Elin Tinuviel Torbergsen presenterer den nye formidlingsappen for Lofotr Vikingmuseum på Borg i Lofoten, som bringer kulturminner til live gjennom digitale løsninger. Hun viser hvordan appen gir et spennende innblikk i hverdagslivet i vikingtiden og tidlig middelalder. Elin demonstrerer også hvordan du kan utforske gjenstander i deres opprinnelige kontekst, som i dag er en del av museets utstilling. Dagen før vil hun holde foredrag for elever ved Informasjonsteknologi og medieproduksjon ved Hadsel videregående skole.

Solmøte 2025 er en feiring av solas tilbakekomst etter mørketida. Stjernemonumentet på Hadsel er en ca to meter høy bautastein, datert til ca 500 e.kr. Hvert år når sola kommer tilbake, treffer de første strålene toppen av denne steinen og et gravsted i bakgrunnen. Rundt bautasteinen er det en steinformasjon som utgjør en tretakket stjerne. Fem stjernemonumeter er kjent i Norge i dag, og Hadsel er det største. De siste 15 årene er det blitt en tradisjon å møtes her ved “Norges Stonehenge” den 18. januar. 
Les om våre tidligere arrangementer i arkivet
Picture
​Org. nr: 971 477 687
​Tel. (+47) 980 95 459
Epost: [email protected]
​

Postadresse
Postboks 148
8459 Melbu
Besøksadresse
Chr. Frederiksens gate 22

8445 Melbu
Kart her
​

Motta NYHETER FRA NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP

  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Om oss
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • ÅRSRAPPORTER
      • STRATEGIPLAN 2024-2028
  • Sommerprogram 2025
  • PROSJEKTER
  • BARN&UNGE
    • Sommerstryk 2025
    • Om BARN & UNGE
  • ARKIV
    • DIGITALT AKADEMI
    • Akademipodden
  • ENGLISH