NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP
  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • RÅDSMØTE 2020
      • ÅRSMELDINGER
      • STRATEGIPLAN 2019-2023
      • Innspill til nordområdemeldingen 2020
  • PROSJEKTER
    • Grindvevkurs 1.-3. april 2022
    • AiR Vesteraalen
    • MASTERCLASS 2022
  • PROGRAM
    • Program Rokkan
  • DIGITALT AKADEMI
  • BARN&UNGE
    • Påmeldingsskjema Sommerstryk
    • Tanglab
  • ARKIV
    • Akademipodden
  • ENGLISH

Program

Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap arbeider med et helårig program under en langsiktig og tematisk ramme, der vi knytter til oss både profesjonelle og frivillige fagpersoner og organisasjoner. Sammen med vårt utstrakte nettverk utvikler vi et solid program som skal utfordre og berike vårt publikum. Nordland Akademi skal bidra til å bygge et kunnskapsbasert og kulturelt rikt samfunn i nord.
Program
Picture
Picture
UT OG HEIM

Foredrag med Anna Rongved og
Stig Falk-Petersen


Hvor: Melbo hovedgård

Når: Torsdag 19. mai kl 18.00

​Bill kr 100,- / gratis studenter og de under 18 år
Nordland Akademi har lenge ønsket å starte en foredragsserie med akademikere som har, eller har hatt, base i Vesterålen. Serien har fått navnet “UT og HEIM”, og første forelesning skal være 19. mai kl 18.00 i Melbo hovedgård. Temaet er havrelatert, og forelesere er Anna Rongved og Stig Falk-Petersen.

Anna Rongved er fra Melbu i Vesterålen. Før Anna forlot Melbu var hun en periode ungdomsrepresentant i styret i Nordland Akademi og en aktiv frivillig på Sommer Melbu i oppveksten. 
- Jeg bærer alltid Vesterålen med meg i hjertet. Jeg jobber med bedrifter i Nord-Norge, så Vesterålen er fortsatt en del av hverdagen, forteller hun.

I dag er er Anna Rongved bosatt i Bergen, og jobber som innkjøpssjef for mikroråvarer for laksefôrprodusenten Cargill for Norge og Skottland. Anna har bachelor og master i marinbiologi og akvakultur fra NTNU, og har jobbet med fiskefor siden 2016. Hun vil holde foredraget “Myter og sannheter om laksen”, der omdømme og myter rundt norsk laks blir satt i fokus - sett fra et ernæringsperspektiv.

Stig Falk-Petersen har sine røtter i Vesterålen og Lofoten. I oppveksten bodde han i Bodø, Sigerfjorden og Svolvær. Som pensjonister flyttet foreldrene hans til Svolvær hvor de bygde og drev Svolvær Hotel Lofoten. De overtok også familiegården på farssiden, Brenna, som ligger på Steilo. 
- Som barn ble jeg hver sommer, påske og jul sendt til Svolvær og Sigerfjorden. Det var helt fantastisk, og vi var frie barn som kunne ro med spisse i Sigerfjord, gå på fjellet eller dra på hytta i Langvassdalen, forteller han.

Stig Falk-Petersen er seniorforsker ved Akvaplan-Niva, som han også har vært med på å grunnlegge. Han har vært professor II emeritus ved Universitetet i Tromsø og forsker ved Norsk polarinstitutt. Falk-Petersen forsker på polare marine økosystem og han skal holde foredraget “Virvelmysteriet: Hvorfor er Vesterålen og Lofoten et av de rikeste havområdene i verden?” 

Lofoten og Vesterålen er senter for fiskeriene i havområdene fra Møre til Finnmark. Fiskeriene og fangsten omfatter de store bestandene av torsk, hyse, sei, uer, blåkveite, sild, makrell, lodde og vågehval. Fiskeriene er grunnlaget for bosettingen langs kysten og Norge som nasjon. Lenge har man forsøkt å tilegne seg mer kunnskap om det yrende livet i havområdet. Hva er hemmeligheten bak denne rikdommen, og hvilken rolle spiller de store havvirvlene? Hvilke forskningsmetoder anvendes og hva sier den nye forskningen som finner sted rett utenfor vår egen stuedør? 

Picture

DUVVENE

Konsert

Hvor: Melbu samfunnshus

Når: Onsdag 6. april 2022, klokka 20.00

Bill kr 220 / gratis studenter og de under 18 år
​Forhåndskjøp billetter her

Arr. i samarbeid med Melbo Hovedgård/Museum Nord og SCENE NORD - Troms og Finnmark fylkeskommune 
Duvvene er en sangsyklus på ti sanger på sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk. Duvvene tar oss med til et knippe av øyene i Nordland. Den en gang så sterke og verdifulle sjøsamiske kulturen er nå nesten usynlig her. Det samme er øyboernes historie i nord.

Nå inviterer vi publikum med på en musikalsk reise ved kanten av storhavet - gjennom brottsjøer og over speilblanke sund - en hyllest til alle de som gikk der før oss, og til de som kommer etter oss.

Dette prosjektet er signert poet Rawnda Carita Eira og komponist Håvard lund.

​Medvirkende:
Ingá-Máret Gaup-Juuso - vokal
Niko Valkepää - vokal
Håvard Lund - bassklarinett
Edvard Sundquist - gitar
Mathias Agdestein Steffensen -bass
​Håvard Kværne Hansen - trommer
Picture
Samisk gákti/kofte i Nordre Nordland og Sør-Troms

Foredrag med Tone Elvebakk
Hvor: Melbu skole
Når: Lørdag 2. april 2022, kl 14.00
Bill kr 100 / gratis studenter og de under 18 år
Arr. i samarbeid 
Melbo Hovedgård/Museum Nord og Duodjeinstituhtta Nordland

Gáktien med tilbehør har identitetsmarkører som forteller hvor den hører hjemme. For et trent øye, kan den til og med avsløre hvilken bygd eller familie den tilhører. Gáktien er et levende plagg der samtiden med moter, tilgang på materialer og inspirasjon gjerne skinner gjennom. Men allikevel viskes ikke den geografiske tilhørigheten bort. 
Hva kjennetegner da vår gákti? Hvilket område tilhører den? Kan folk i Lofoten og Vesterålen bruke den? Fins det en egen sjøsamisk gákti som heller kunne vært brukt her? 

Tone Elvebakk (bildet, til høyre) er født og oppvokst i den samiske bygda Duorga/Snubba i Evenes kommune. Hun har helt siden hun var barn vært opptatt av å skape med hendene, og etter hvert fokusert mer og mer på samisk duodji. Hun er ansatt i 50% stilling som duodjekonsulent ved Duodjeinstituhtta, og har hele Nordland som sitt nedslagsfelt. I den andre 50% stillingen er hun ansatt ved Várdobáiki og jobber for å fremme samisk språk og kultur. 
Picture
Stjernekraft - fremtidens energikilde?

​Foredrag med Odd Erik Garcia

Hvor: Hadsel kirke
Når: Lørdag 22. jan kl 13.00
Bill kr 100 / gratis studenter og de under 18 år
Arr. i samarbeid med Kulturminneparken på Hadsel
Under årets solmøte inviterer Nordland Akademi til foredrag i Hadsel kirke, i samarbeid med Kulturminneparken på Hadsel. Denne gang vil temaet være stjernekraft, og foredragsholder er fysikkprofessor Odd Erik Garcia. Han er leder ved The Aurora Centre for Non-linear Dynamics and Complex Systems Modelling (DYNAMO), ved UiT Norges arktiske universitet. 
​

- Sola vår og alle andre stjerner i universet får sin energi ved å fusjonere hydrogen til helium, og akkurat nå pågår et storstilt internasjonalt forskningsprosjekt for å utnytte slike kjernereaksjoner til miljøvennlig produksjon av elektrisk energi – i så store mengder at den vil komme menneskeheten til gode i flere årtusener fremover, sier Garcia.

I dette foredraget får du en oversikt over den spennende og utfordrende forskningen på fusjonsenergi. Hva er utfordringene med å få til kontrollert fusjon i et laboratorium? Hva er Norges bidrag til denne forskningen? Hvorfor forsker vi på dette i Tromsø? Når vil vi ha ren energi fra slike kraftverk? Og vil fusjonsenergi være med på å berge oss fra fatale klimaendringer?

Dette er spørsmål som opptar professor Odd Erik Garcia, og som han vil gi publikum et unikt innblikk i under sitt foredrag. Kom og hør foredraget i Hadsel kirke lørdag 22. januar! 
Foredraget “Stjernekraft - fremtidens energikilde?” er en del av Solmøte 2022, som også i år vil være digitalt. Det vil streames fra kameraene i kulturminneparken gjennom uken: www.facebook.com/kulturminneparken, eller www.kulturminneparken.no. Mandag 17. januar er første gang sola vil vise seg, litt over klokka 12, hvis været tillater. Søndag 23. januar vil det være Gudstjeneste i Hadsel kirke. Solmøte arrangeres i år for 14. gang. 

Picture

Samer ved storhavet
Foredrag med Johan Borgos

Hvor: Melbo hovedgård
Når: Torsdag 18. november kl 19.00
Bill: kr 100,- 
​Gratis for studenter og personer under 18 år
​Arr. i samarbeid med Museum Nord
Johan Borgos ga ut «Samer ved storhavet» (Orkana forlag) i 2020. Boka tar for seg historia og kulturen til den samiske befolkninga vest for Tjeldsundet.

«Samer ved storhavet» gir et bilde av ei tallrik folkegruppe med en dynamisk og tilpasningsdyktig kultur, enten kildene kaller dem fjellsamer, markesamer eller sjøsamer. Næringene deres omfatter alt fra tamreindrift og havfiske til duodji, båtbygging, gårdsdrift og smedarbeid, og ikke minst handel med norske naboer.

For denne boka ble Borgos tildelt Språklig samlings litteraturpris for 2020.
​ - Den kunnskapen du har bragt fram om samisk historie er uvurderlig, sa Åsa Elstad under prisutdelingen, på vegne av Orkana forlag.

Bokhandelen på Stokmarknes vil være til stede i Hovedgården, slik at publikum har muligheten til å kjøpe boka.
​
Johan Ingvald Borgos er født i 1939 i Øksnes. Han er historiker, lærer og tidligere bygdebokforfatter som står bak 14 bygdebøker for kommunene Andøy, Sortland og Øksnes. Han har også skrevet heftet «De er her ennå», som omhandler sjøsamisk historie i Vesterålen. Borgos har skrevet mange artikler i årbøker og tidsskrifter samt holdt en rekke foredrag om samisk historie.
Picture
Ragnar Olsen med band
​

konsert

Hvor: Arbeideren
Når: Torsdag 4. november kl 19.00
Bill: kr 250,- inkl kaffe og lett servering

Kjøp billetter her: 
Plateaktuelle Ragnar Olsen fra Boknakaran kommer til Arbeideren 4. november!

Viseridder Ragnar Olsen ga ut albumet «Det va de åran» tidligere i år, til begeistret mottakelse fra både anmeldere og publikum. Korona og smittevern satte en stopper for turnéplanene i vår, men nå skal han endelig ut på veien igjen! Konserten har sangene fra albumet som rød tråd, der skrå tilbakeblikk på siste halvdel av forrige århundre veksler med aktuelle kommentarer, i kjent Ragnar Olsen-stil.

Sagt om plata:
«Ragnar Olsen virker fremdeles engasjert, våken og treffsikker i sine
betraktninger.» (Olav Solvang, Vårt Land).
«Det er en reflektert visekunstner som knytter en fortelling sammen fra
'Verdivisa' og til spørsmålet om 'Kor skal veien gå?'»
(Arne Ivar Hanssen, Folkebladet)

Ragnar Olsen er kjent både som visesanger, dramatiker og oversetter av teaterstykker. Han har
vært «husdikter» ved Hålogaland Teater i over 40 år, og har lengre enn det turnert Nord-Norge
rundt blant anna som en av Boknakaran. I november reiser han ut som soloartist, med et sterkt lag av erfarne og dyktige musikere i ryggen: Odd-Arvid Eilertsen på bass, Inge Kolsvik på tangenter og Thomas Larsen på gitarer.
Picture
Picture
Åpent Akademi
Foredrag

Hvor: Melbu samfunnshus
Når: Lørdag 3. juli kl 14.00 og 15.00
Søndag 4. juli kl 18.00
Gratis arrangement
Det vil være tre foredrag i Åpent Akademi under årets Sommer-Melbu. To av dem skal være lørdag 3. juli. Først ut er prof. emer. Sylfest Lomheim, som er særleg kjent fra NRK. Han vil snakke om sin siste bok, ”Menneskesonen”, basert på Det Nye Testamente. Det skjer kl 14. Deretter vil prof. Einar Øverenget holde foredraget ”Humanisme” kl 15. Øverenget har skrevet en rekke bøker, og er kjent som NRK nitimens husfilosof. Einar Øverenget skal også holde foredraget ”Tankeløshet” søndag kl 18. Journalist Stein Sneve vil lose oss gjennom Åpent Akademi. Åpent Akademi er et forum under Sommer-Melbu, det er gratis og tema vil variere fra gang til gang. 
Picture
Ho Pat på Gamle Frydenlund
Konsert/Kortfilmframvisning

Hvor: Arbeideren
Når: Tirsdag 6. juli kl. 1800
Pris: 100,-/50,- barn og studenter



Billetter fås kjøpt her
Minikonsert med Pat Manwaring, piano, Synnøve Volden, cello og Birgitte Frendal, fløyte.
Visning av kortfilmen «Ho Pat på Gamle Frydenlund» på lerret.

Mens de veletablerte musikerne Pat Manwaring og distriktsmusiker i Hadsel Synnøve Volden er kjente for de fleste fra Melbu, er det vel verdt å merke seg gjesteartisten Birgitte Frendal. Den unge fløytisten fra Melbu representerer den nye generasjonen med musikere fra Vesterålen. Frendal opptrådte allerede som 17-åring som solist for KORK i en direktesending fra Harstad kulturhus.


Vi kommer også til å vise kortfilmen «Ho Pat på Gamle Frydenlund» som er et portrett med Pat Manwaring og Synnøve Volden. Sommere 2020 ble vi med Synnøve hjem til Pat på øving og en hyggelig kaffeprat om gamle dager og det yrende kulturlivet på Melbu. Pat ankom Melbu allerede i 1982 fra USA via Tyskland, mens Synnøve som er fra Trondheim kom i 2013 etter studier i inn- og utland. Begge har de valgt å bosette seg på Melbu og tilfører spilleglede og høy profesjonalitet til hele regionen.


Konserten blir en blanding av både klassisk musikk og lette stykker.


De gleder seg til endelig å få spille sammen igjen etter en lang periode preget av koronarestrksjoner som også gjorde at konserten ble utsatt fra desember 2020. Premieren på denne perlen av en kortfilm ble dermed digital. Vi gleder oss til et gjensyn under Sommer-Melbu 2021.
Picture
Tankkonserten 2021
Trio Mediæval

Hvor: Konserttanken
Når: Fredag 2. juli kl. 2000
Pris: 325,-/170,- barn og studenter



Billetter fås kjøpt her
De tre sangerne Linn Andrea Fuglseth, Berit Opheim og Jorunn Lovise Husan vil fylle Konserttanken på Neptun med sang: Opplev Trio Mediæval under årets Sommer-Melbu!

Konserttanken på Neptun har helt siden slutten av 1980-tallet blitt brukt til kunstnerisk utfoldelse under festivalen. De som har jobbet kreativt i dette spesielle lokalet glemmer det aldri, slik at denne tanken som en gang var full av havets gull, skaper nå andre verdier gjennom minnerike opplevelser både for både artister og publikum. 

​I år blir det flerstemt sang som møter publikum innenfor tankens univers. Vokaltrioen byr i denne koserten på Nordisk og italiensk middelaldermusikk og folketoner.

​Trioen har jobbet med en ny utgivelse som kommer ut til sommeren, med tittelen SOLACIUM. Omsatt fra latin betyr det omsorg, trøst, lindring - noe vi alle kan trenge litt av nå!


Linn Andrea Fulgseth gleder seg på vegne av trioen til å komme til Melbu og Vesterålen i juli. “Det blir kjempespennende og også utfordrende på en god måte” - sier Fuglseth. De er ikke helt ukjente med å synge i utradisjonelle lokaler og har opptrådt både i turbinhaller, grotter og gruver. Fuglseth kan meddele at “vi liker å ta i bruk hele lokalet, utfordre oss selv til å bruke ulike plasseringer i rommet for å få frem andre kvaliteter i samklangen mellom oss.” 

Til Melbu kommer den kjente folkesangeren fra Voss, Berit Opheim, som synger for Anna Maria Friman. Coronasituasjonen har skapt store utfordringer også for Trio Mediæval. Fuglseth sier de kunne gjennomføre kun 5 av 30 konserter i 2020, og 3 av disse var med vikar! Men trioen møttes heldigvis med alle sine nåværende medlemmer i oktober i fjor, for å jobbe med sitt nye album. Innbytteren til konserten på Melbu, Berit Opheim, har tidligere vært medlem i Trio Mediæval og er med på 3 av gruppens innspillinger, så det er ingen hvem som helst de tar med seg til Vesterålen i sommer!

Trio Mediæval startet i Oslo i 1997 og har gitt ut flere album. For albumet Folk songs (2007) ble de nominert til Spellemannprisen i kategorien folkemusikk og til Grammy Award i klassen beste kammermusikalske prestasjon i 2009. Trioen var festspillmusikere ved festspillene i Bergen i 2007 og vant Gammleng-prisen i 2015. Det er knyttet store forhåpninger til trioens siste utgivelse SOLACIUM i 2021. 

Picture
Kammerkonsert med VERTAVO

Hvor: Arbeideren
Når: Lørdag 3. juli kl. 1800
Pris: 325,-/120,- barn og studenter



Billetter fås kjøpt her


Kom og hør søstrene Bjørg Værnes Lewis og Berit Værnes Cardas, norske toppmusikere i verdensklasse- i samspill med unge strykere!

Årets Kammerkonsert skal være i Arbeideren lørdag 3. juli. Hit kommer Bjørg Værnes Lewis og Berit Værnes Cardas, begge grunnleggere og medlemmer i den verdenskjente Vertavokvartetten. Vertavo er en norsk strykekvartett, stiftet i 1984, som fra starten av har vært et av de ledende norske kammerensemblene. Vertavo er i dag, 32 år seinere, en veteran i norsk musikkliv, med flere internasjonale priser for sitt spill, og gullmedaljer for sine innspillinger, i bagasjen.

Bjørg Værnes Lewis er en av Norges mest etterspurte og anerkjente cellister. Hun har vært solist med Oslofilharmonien ledet av Mariss Jansons, og har ellers opptrådt som solist med orkestre rundt om i Norge, Sverige, Finland, Tyskland og Baltikum.
Berit Værnes Cardas er en etterspurt fiolinist og bratsjist. Ved siden av en å ha en lang merittliste som kammermusiker, er hun er også en allsidig pedagog. I senere tid har hun også jobbet med orkesterledelse. Cardas har i tillegg holdt foredrag om barns opplevelse av musikk og samspill, og den livsviktige verdien av musikkglede.
​
Lewis og Cardas vil være instruktører under Sommerstryk, et strykekurs for barn og unge som går over to dager. Sommerstryk avsluttes med Kammerkonserten i Arbeideren sammen med Vertavo.
Picture
Stein Rokkan foredragsserie

Hvor: Melbu samfunnshus
Når: Onsdag 7. juli kl. 11-17
Pris: 325,-/Gratis for studenter og ungdom under 18 år


Billetter fås kjøpt her

Se program her






Illustrasjon: Eldar Syversen
Bli med på Rokkan-dagen i Melbu samfunnshus den 7. juli: En rykende aktuell foredragsserie med statsvitere fra nord til sør!

Stein Rokkan (1921-1979) ble født i Digermulen og vokste opp i Narvik. Han ble en av verdens fremste samfunnsforskere. Rokkan introduserte begrepene “sentrum og periferi” og “motkulturer” for å forstå norsk historie og politisk utvikling. Nå er forskningen og teoriene hans kanskje mer aktuell enn noensinne - spesielt for oss som bor i distriktene. 

Heidi Torkildson Ryste, som er med i styret i Nordland Akademi, vil lose oss gjennom Rokkan-dagen. Hun er tidligere vært student ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, et institutt som Stein Rokkan selv bygde opp.

To av foredragsholderne har jobbet ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen. Bernt Hagtvet er en norsk statsviter, skribent og debattant. Han er en uredd stemme i offentlig norsk debatt. Hagtvet holder innlegget «Velgersamfunnet og organisasjonssamfunnet og Stein Rokkans teori om Europa i lys av dagens utfordringer for Europa». 
Stein Kuhnle er professor emeritus. Tidlig i sin karriere jobbet Kuhnle sammen med Stein Rokkan, fram til Rokkans død i 1979. Kuhnle har en omfattende vitenskapelig produksjon som omfatter et tyvetalls bøker, i tillegg til utallige tidsskriftartikler og bokkapitler. Kuhnle vil holde innlegget «Stein Rokkan – samfunnsvitenskapenes statsmann». 
Fra Universitet i Tromsø kommer tre samfunnsforskere. Professor Hilde Bjørnå holder innlegget “Territorielle reformer, mobilisering og tillit til politikere”. Bjørnå er fra Stokmarknes. Professor Synnøve Jenssen holder innlegget «Lokalt handlingsrom/lokaldemokrati i en global verden». 

Foredragsserien om Stein Rokkan skjer i samarbeid med Universitetet i Tromsø.
Picture
​Hva er det med lesing og litteratur?

Hvor: Melbu samfunnshus
Når: Tirsdag 6. juli kl. 15:00
Pris: kr 150,- for voksne, gratis for barn og unge under 18 år
Billetter fås kjøpt her
Velkommen til foredrag og samtale med Kari J. Spjeldnæs og Margrethe Sønneland.

Mange av oss opplever at lesetiden blir spist opp av andre aktiviteter og lange rekker av avbrytelser. Undersøkelser dokumenterer økende forskjeller i leseferdigheter blant unge, stadig flere leser mindre eller ingenting på fritiden og færre leser lengre tekster. Hva skjer med oss når små og store skjermer tar oppmerksomhet og konsentrasjon? Hvordan kan lesing av litteratur engasjere til læring - og hvorfor skal vi nå egentlig lese?
Margrethe Sønneland har forsket på ungdomsskoleelever som leser skjønnlitteratur og Kari J. Spjeldnæs har skrevet bok om å lese. I denne samtalen deler de kunnskap om lesing, løfter fram lesingens betydning og minner oss på hva bare litteraturen kan gjøre.
Kari J. Spjeldnæs har lang erfaring som redaktør og direktør i bokklubb og forlag og arbeider nå med en doktorgrad om lesing og digitalisering ved Høyskolen Kristiania/Universitetet i Bergen.
Margrethe Sønneland har lang erfaring som norsklærer i videregående skole, og disputerte med avhandlingen «Teksten som problem. En studie av litterære samtaler i ungdomsskolen» i 2019 ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger.

Tidligere foredrag
Picture
Foto: Tine Poppe
Picture
Foto: Bernhard Goldbach
Høyt- en reise i Himalaya

Hvor: Melbu samfunnshus
Når: Torsdag 20. mai kl. 19:00
Pris: kr 150,- for voksne, gratis for barn og unge under 18 år
Billetter får du tak i her


Arrangør: Nordland Akademi 
Høyt - en reise i Himalaya

Bli med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie – helt frem til dagens brennbare konflikter.
​
Nordland Akademi ønsker velkommen til et nytt foredrag i sin populærvitenskapelige foredragsserie: Den 20. mai besøker Erika Fatland Melbu samfunnshus. Den bestselgende forfatteren har skrevet en storslått reiseskildring fra Himalaya.
Himalaya bukter seg gjennom fem svært ulike land. Her blandes verdensreligionene islam, buddhisme og hinduisme med eldgamle sjamanreligioner. Utallige språk og vidt forskjellige kulturer lever i de bortgjemte fjelldalene. Modernitet og tradisjon støter sammen, mens stormaktene kjemper om innflytelse.
​
Vi har lest om fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest og om reisende på åndelig søken til buddhistiske klostre. Men hvor mye vet vi om menneskene som bor i Himalaya? Fatland lar oss møte dem på nært hold, samtidig som hun tar oss med på en svimlende reise i høyden, gjennom utrolige landskap og dramatisk, ukjent verdenshistorie – helt frem til dagens brennbare konflikter.

Erika Fatlands eventyrlige reiseskildringer er prisbelønnet og oversatt til 26 språk. Boken ble kåret til en av fjorårets beste bøker av Politiken og fikk terningkast 6 i Dagbladet, Nettavisen og Adresseavisen. Den norske forfatteren og litteraturkritikeren har i løpet av ganske få år etablert seg som en av våre mest markante yngre sakprosaforfattere. Fatland kombinerer faglig innsikt med formidlingsevne på et høyt nivå. Særlig har hennes reiseskildringer fra landene tilknyttet det tidligere Sovjetunionen åpnet opp et ganske ukjent landskap for norske lesere.

Grunnpilaren i stiftelsen Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap sin virksomhet er formidling av kunst, kultur og kunnskap. Akademiet har som mål å være et nettverk for forskere, kunstnere, fagfolk, barn og voksne.
Picture

UTSATT TIL ONSDAG 26. MAI
​
Jektefartens eventyrlige historie


Hvor: Kulturfabrikken
Når: Onsdag 26. mai kl. 19:00 - 20.30
Pris: kr 100,- for voksne, gratis for barn og unge under 18 år
Arrangør: Sortland Museum, Nordland Akademi og Sortland Bibliotek

Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap, Sortland museum og Sortland bibliotek  inviterer til foredrag om jektefartens eventyrlige historie med journalist og forfatter Bjørn Tore Pedersen, med innledning ved Trond Ringlund.

Jekteforteller gjennom mange år Trond Ringlund, introduserer kveldens foredrag. Ringlund forankrer den større jektefartshistorien gjennom fortellingen om Nordlandsjekta Brødrene, som har sin hjemmehavn på Melbu.

Bjørn Tore Pedersen er journalist og forfatter, og arbeider for tiden i NRK Nordland. Hans tiende sakprosabok «Jekta – Eventyrets farkost» ble lansert i fjor høst, og er Bjørn Tore Pedersens mest omfattende. Her tar han for seg jektefartens eventyrlige historie som varte i 500 år, og jektas store betydning for Norge som kystnasjon - kanskje den mest underkommuniserte del av vår historie.

Nordfarere ble de kalt, de som seilte den lange leia med jektene til Bergen, fullastet med tørrfisk, rogn og tran. På tilbakereisen tok de med seg mel, sukker og salt til folket her nord, men også andre nødvendigheter vi trengte for å bygge landet vårt. Men ikke alle kom hjem, det var de som blev, som de gamle sa om de som havet tok. Det gikk nesten ikke et år uten at ei jekt forliste. Mange av oss har hørt om den italienske adelsmannen Pietro Querini og hans forlis på vei fra Kreta til Flanderen i det som i dag er Belgia, og som fant sin redning på Røst. Men hvem har hørt om da ei Steinkjer-jekt på vei til Lofoten fikk masta og riggen ødelagt av storm, og endte sine dager på Bjørnøya, der jektemannskapet klarte å overleve en iskald vinter og fant sin redning 1. påskedag – den dagen vi lærte på skolen at Jesus stod opp fra de døde?

Foredraget er et samarbeid mellom Sortland Museum, Sortland bibliotek og Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap.

Inngang kr. 100,- for voksne, gratis for barn og unge. Billetter kjøpes i museumsbutikken til Sortland Museum i timen før foredraget starter.


Husk rene hender og avstand til andre utenfor din husstand, og bli hjemme hvis du har symptomer på luftveissykdom.
Picture
UTSATT

​KONSERT MED KORTFILMPREMIERE

______

Hvor: Arbeideren, Melbu
Når: Ny dato kommer


Som et lite avbrekk fra juleforberedelsene har vi gleden av å kunne invitere til en helt unik konsert med lette klassiske perler og kortfilmpremiere i Arbeideren på Melbu.

Musikerne du vil få møte er:
Pat Manwaring - piano
Synnøve Volden - cello
Birgitte Frendal - fløyte

Mens de veletablerte musikerne Pat Manwaring og distriktsmusiker i Hadsel Synnøve Volden, er kjente for de fleste fra Melbu, er det vel verdt å merke seg gjesteartisten Birgitte Frendal. Den unge fløytisten fra Melbu representerer den nye generasjonen med musikere fra Vesterålen. Frendal opptrådte allerede som 17-åring som solist for KORK i en direktesending fra Harstad kulturhus.
Vi kommer også til å vise kortfilmen «Ho Pat på Gamle Frydenlund» som er et portrett med Pat Manwaring og Synnøve Volden. I sommer ble vi med Synnøve hjem til Pat på øving og en hyggelig kaffeprat om gamle dager og det yrende kulturlivet på Melbu. Pat ankom Melbu allerede i 1982 fra USA via Tyskland, mens Synnøve som er fra Trondheim kom i 2013 etter studier i inn- og utland. Begge har de valgt å bosette seg på Melbu og tilfører spilleglede og høy profesjonalitet til hele regionen.​​

Les om våre tidligere arrangementer i arkivet

Picture
​Org. nr: 971 477 687
​Tel: 99371467
Epost: epost@nordland-akademi.no
​

Postadresse
Postboks 148
8459 Melbu
Besøksadresse
Chr. Frederiksensgate 22

8445 Melbu
Kart her
​

Motta NYHETER FRA NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP

  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • RÅDSMØTE 2020
      • ÅRSMELDINGER
      • STRATEGIPLAN 2019-2023
      • Innspill til nordområdemeldingen 2020
  • PROSJEKTER
    • Grindvevkurs 1.-3. april 2022
    • AiR Vesteraalen
    • MASTERCLASS 2022
  • PROGRAM
    • Program Rokkan
  • DIGITALT AKADEMI
  • BARN&UNGE
    • Påmeldingsskjema Sommerstryk
    • Tanglab
  • ARKIV
    • Akademipodden
  • ENGLISH