NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP
  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • RÅDSMØTE 2020
      • ÅRSMELDINGER
      • STRATEGIPLAN 2019-2023
      • Innspill til nordområdemeldingen 2020
  • PROSJEKTER
  • PROGRAM
  • DIGITALT AKADEMI
  • BARN&UNGE
    • Tanglab
  • ARKIV
    • Akademipodden
  • ENGLISH

2018

Foto: Per Anders Bjørklund, Statens Kartverk
Musikk fra verdensrommet
​
​
Øyvind Brandtsegg, Prof. ved NTNU, Institutt for musikk, holdt foredraget "musikk fra verdensrommet" i Hadsel kirke den 18. januar. Han har laget musikkverket "VLB1 music" som spilles live i syv sammenhengende år fram til 2020. Tonene skapes av antenner rettet mot verdensrommet. Foredraget ble arrangert i samarbeid med Hadsel kulturminnepark og Hadsel kirke. Etter foredraget ble det anledning til å høre VLB1 musikken ved solskulpturen på Hadsel. Lyssettingen av skulpturen ble styrt i takt med musikken. 

Da Øyvind Brandtsegg fikk spørsmål om å lage kunstprosjektet til Kartverkets hovedkontor på Hønefoss, ble han nysgjerrig på arbeidet deres med GPS-målinger. Han dro til observatorier og antenner på Svalbard og i Bonn, hvor astronomer regner på jordklodens posisjon i verdensrommet ved hjelp av kvasarer.
Kvasarer er stjerneliknende objekter som befinner seg milliarder lysår unna, og som sender ut enorme mengder energi i form av stråling. Fordi de er så langt borte, kan det virke som om de står i ro, og de kan dermed brukes som stabile referanser for hvor jordkloden befinner seg i verdensrommet. Lysstrålene fra kvasarene brukes i måling av digitale radiosignaler for produksjon av blant annet kart og GPS, og teknologien som ligger til grunn for målingene kalles VLBI.

Resultatet av den kunstneriske prosessen er lydinstallasjonen VLBI Music. Hvis musikken oppleves mer uryddig en dag, er mulighetene store for at det er nordlys. Frem til 2020 kan alle på Kartverkets hovedkontor lytte til tonene fra verdensrommet gjennom tolv høyttalere som er montert i en glassgang i bygget. Kunstverket kan også høres på nettradio, samt en Android app kalt VLBI music.​

Øyvind Brandtsegg (f. 1971) er norsk lydkunster, musiker og programmerer. Han er professor ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim, og har lang erfaring med lydprosjekter i offentlige rom, deriblant Flyndre (2006, Inderøy), Irrganger (2008) ved Steinkjer vgs., Installasjon for gangbru (Meta.morf 2012, Trondheim), Skarnsundet bru (2012). Høsten 2014 presenterte han to lyd- og videoverk på Trøndelag Senter for samtidskunst.
Picture
Picture
En godt bevart, nordnorsk hemmelighet: Dr. Hallfrid Christiansens kamp

Torsdag 26. april var det foredrag i Hurtigrutens Hus: ”Nordnorsk ordbok: Dr Hallfrid Christiansens kamp” med Gunnstein Akselberg og Sylfest Lomheim.

Akselberg er kjent fra ”Eides Språksjov”, hvor han har vært språkkonsulent. Han er lingvist og professor i nordisk språkvitenskap ved Universitetet i Bergen. Sylfest Lomheim er språkviter, oversetter og debattant. Han er professor i norsk ved Universitetet i Agder. Han har vært direktør i Språkrådet (2004-2010). Mange kjenner Lomheim fra NRK sin tv-serie ”Typisk norsk” (2004-2006) og radioprogrammet ”Språkteigen” (1990). Lomheim tok publikum med i et sjumilssteg i språkhistoria, og satte fokus på kommunikasjon, både mennesker i mellom og i dagens sosiale medier. 

Professorene pusset støvet av en godt bevart hemmelighet: Målkvinnen Hallfrid Chistiansen og hennes arbeid med nordnorsk ordbok. Hallfrid Christiansen fra Gimsøy i Lofoten blir kalt Nord-Norges svar på Ivar Aasen. Hun tok doktorgrad i 1935, i en alder av 49 år, og viet sitt liv til å samle inn nordnorske dialekter. Christiansen ville gi ut ei bok som supplerte Aasen. Da hun døde i 1964 hadde hun 84000 ordboksedler. Dessverre ble det ingen ordbok, men hennes forskningsmateriale ligger fremdeles lagret ved Universitetet i Bergen. Arrangementet var ved Nordland Akademi i samarbeid med Hadsel folkebibliotek og Hadsel videregående skole.
Picture
Metaforer og hukommelse
Torsdag 24. mai holdt Erik Bugge, tidligere leder for kultursamarbeidet i Vesterålen, foredraget "Lokal og internasjonal kultursatsing mellom nordlige kyster" i Melbo Hovedgård.


Hvordan kan man bruke metaforer og bilder i arbeidet med å utvikle kulturkontakt mellom steder i et nordlig havområde? Hvilken rolle kan kunstnerne spille? Felles minner er grunnleggende for å skape kollektiv og historisk bevissthet. Hvordan styrke felles minner gjennom gode metaforer? Hva betyr disse bildene for å utvikle nye tanker og ideer?
​

Dette var noen av temaene Bugge tok opp. Han bygger på 10 års erfaring fra kulturkontakten mellom Vesterålen, Øst-Island og Donegal i det nordvestlige Irland, der det ble skapt et slags kulturelt triangel for kulturutveksling og felles satsing. Han reflekterte også over hvordan disse erfaringene kan være til nytte for organisasjoner og institusjoner som vil utvikle lignende internasjonale kulturkontakter.
Picture
Picture
Picture

Sommer-Melbu 2018
Nordland Akademi sitt 30-års jubileum satte farge på vårt program under Sommer-Melbu. Spesielt første helga ble det feiret, med åpning av jubileumsutstilling på Neptun, Festkveld i Melbu samfunnshus og Kammerkonsert i Arbeideren (Bilde til venstre). Det internasjonale sangkompaniet Randolfi Singing Waiters opptrådte på Festkveld i Melbu samfunnshus lørdag 7. juli. De består av Diana Randolph, Sian Jones, Richard Lewis (Som også holdt innlegg på Melbukonferansen) og Mark Calder (bildet over).

Kammermusikk
Søndag 7. juli var det kammerkonsert med Nidaros strykekvartett og musikalsk gjest Pat Manwaring, som innviet det nye flygelet i Arbeideren. Kammermusikk har vært en viktig del av akademiets program i 30 år. Musikerne bidro med musikk av høy kvalitet, til glede for en fullsatt sal. Nidaros strykekvartett bestod av Ola Lindseth, Adrian G. Selfjord, Synnøve Volden og Ole Wuttudal. Volden, Manwaring og Lindseth var også instruktører på "Ei åpen dør inn i musikken" sammen med Arnulv Steinsvik og Birgitte Frendal dagen før. Dette var et åpent arrangement på Melbu skole, hvor musikkinteresserte barn og unge kunne komme for å prøve instrumenter og møte profesjonelle musikere.

Utstilling
Fredag var det utstillingsåpning på Melloftet på Neptun/Norsk fiskeindustrimuseum. I utstillinga "Ellevill kulturformidling gjennom 30 år" fikk NAKV fortalt deler av sin tretti år lange historie gjennom publikasjoner, film, bilder og installasjon. Utstillinga var oppe i museets åpningstider ut sommersesongen.


Åpent Akademi
Under Sommer-Melbu ble det holdt Åpent Akademi, oppkalt etter sentrale personer i Akademiets historie.

Årets Tjønnelandforelesning med tittelen «Kampen
om evolusjonsteorien: Darwin, Wallace og
FitzRoy» ble holdt lørdag 7. juli i biblioteket i Melbu
samfunnshus. 
Picture
Picture
​Forelesninga var ved Andreas Steigen (Her avbildet sammen med Audfinn Tjønneland), tilknyttet Institutt for biovitenskap
ved Universitetet i Bergen. Ordstyrer var journalist
Stein Sneve. 

​Også på Neumanns Røykeri &Supperclub var det Åpent Akademi med Andreas Steigen, kalt «Trelldyrets fole i vår sivilisasjon». Foredraget om eselets rolle i utviklingen av vårt samfunn var onsdag 11. juli. Den tyske filosofen Karl Otto Apel ble hedret med Apelforelesninger torsdag 12. juli i Melbu samfunnshus. Innledere var alle fra NTNU, filosof Siri Granum Carson, emeritus Helge Høibraaten og emeritus Audun Øfsi. 

Tankkonsert
Konserttanken var tirsdag 10. juli. Vokalist Kirsti Huke og fiolinist Ola Kvernberg inntok konserttanken med respekt og undring. De har spilt i mange rom og konsertsaler. Dette ble en utfordring av de sjeldne, i følge Huke: "En konsert i et rom med så lang etterklang som i konserttanken skjer på rommets premiss. Musikken må formes på nytt." Det klarte de med glans. Kirsti og Ola spilte musikk fra sitt album "Rags & Silks", samt annet eget materiale, og det var så klart rom for improvisasjon. Leif Egil Bath stod for lyd og scengrafi.
Picture
Melbukonferansen 2018
Hva forventer du av en stor bedrift i bygda di? Og hva venter den av deg?

Nordland Akademi ønsket velkommen til konferanse og debatt om hvordan nærings- og samfunnsutvikling i nord-
områdene kan skje - med et lokalsamfunn som plattform. Årets Melbukonferanse, kalt ”Næringsutvikling i nordområdene- med lokalsamfunn som plattform”, bygde videre på fjorårets konferanse som hadde tittelen ”Arktisk dialog - der folk bor”.

Nordland Akademis egen Grete Ellingsen ledet konferansen. Ellingsen, tidligere statssekretær for KMD og ordfører i Sortland,
er selv fra Melbu. Hun har i en årrekke vært tilknyttet Nordland Akademi.


PROGRAM                                                                                              Innledere:
Grete Ellingsen åpnet konferansen etterfulgt av komponist og politiker Richard Lewis fra Skottland, som sang og spilte
et nummer fra sitt siste stykke, ”The Edge of the World”.
Picture
Center for High North Logistics v/direktør Kjell Stokvik
Logistikk i Arktis, nye ruter for transport i nordområdene og behov for infrastruktur: havner, fiber, vei, flyplass og jernbane.
Konsekvenser og muligheter


Arctic Economic Council Secretariat v/seniorrådgiver Bianca Maria Johansen
Muligheter og utfordringer ved næringsutvikling i Arktis

Tidligere byråd for kultur i Edinburgh, politiker og artist Richard Lewis
The edge of the world- living on the periphery of Europe

Lerøy Norway Seafoods AS v/Kai Jensen
Lerøy i lokal- og storsamfunn

Museum Nord v/direktør Geir Are Johansen
SKREI- i et nordområdeperspektiv

​NAROM og Andøya Space Center v/direktør Odd Roger Enoksen
Andøya- the european aerospace island

Studiesenteret.no v/adm.dir. Christin Kristoffersen
Bærekraftig kunnskapsutvikling og digitalisert læring for fremtidens borgere, arbeidsliv og næringsliv

Nord Universitet v/dekan Erlend Bullvåg
Utdanning i nordområdene - et spørsmål om tilgjengelighet, kvantum og kvalitet?

Nord-Norges Europakontor i Brussel v/direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen
Hvordan fremmes nord-norsk næringsliv i EU? - Hvordan vi bedre kan utnytte mulighetene som EØS-avtalen gir

​
Picture
Picture
Picture
Tanglab
Kunnskap er inspirasjon til kreativitet og glede, særlig for målgruppen barn og unge. Prosjektet Tanglab ønsker på en lekende måte å inspirere unge forskerspirer til å bli mer bevisst på nære ressurser og hvilke muligheter som finnes. Deltakerne skal blant annet bli kjent med de vanligste tang- og tareartene, samt bruksområder og anvendelse, gjennom lek og læring. Under Sommer-Melbu ble det holdt Tanglab onsdag 11. juli.

Tanglaben var først i fjæra og så på laben sammen med fagansvarlig Tiu Similä, marinbiolog bosatt i Bø og Johan Breines fra Nordland Akademi. Pinnebrød og tarechips ble stekt på bål etter at de små forskerne hadde holdt styr på alle de forskjellige typene tang og tare som ble dratt på land. Særlig stor var begeistringen da Hadsel dykkerklubb dukket opp i bølgene med stortare fra dypet.

Etterpå var det inn på Lab Neptun der deltakerne tok på seg labfrakk og briller. Vannkikkert og mikroskop ble også flittig brukt.

Tanglab på TV
Etter Sommer-Melbu ble det satt opp Tanglab under NRKs Sommer-Åpent i Nyksund, torsdag 26. juli.
Emma-Sofie Ellingsen, Marius Rindahl Steiro og Emma Endresen Olsen var med. De dyktige forskerspirene viste et eksperiment og identifiserte ulike tang og taretyper på direkten, sammen med Jenny Skavlan og Martin Giæver.

Picture
Kulturministerens besøk
Mandag 9. juli besøkte kulturminister Trine Skei Grande Melbu. Både påtroppende styreleder Grete Ellingsen og avtroppende styreleder Kåre-Bjørn Kongsnes fikk hilse på den prominente gjesten på Melbu torg. 


– Det folkelige engasjementet, og samtidig det programmet som Nordland Akademi presenterer; det er noe som går rett i mitt hjerte.


- kulturminister Trine Skei Grande

Picture
Neptun Art/Science Lab: Kunstneropphold med Artist Developers 10.-16. september
10. september startet arbeidsuken for nok et kunstneropphold ved Neptun Art/ Science Lab, støttet av Nordland fylkeskommune og i samarbeid med Museum Nord. Denne gangen ble oppholdet koblet til Elvelangs og bekk-i-mellom på Melbu, koordinert av Kultursamarbeidet i Vesterålen: En fantastisk ny arena for kunstnerisk utfoldelse, multinasjonal samhandling og et pulserende lokalsamfunn!

Neptun Art/Science Lab er et fysisk og teoretisk samlingsrom i skjæringspunktet mellom kunst og vitenskap. Første runde med kunstneropphold ble gjennomført i 2016-17. Nærhet til historien, nærhet til samfunnet, til havet og naturen, har formet innholdet i oppholdene.

Artist Developers består av de London- og Bristolbaserte kunstnerne Rhiannon Evans, Alice Helps, Dr. Keir Williams, Joe Fair-
weather og Dr. Dave Meckin. Gruppen hadde med seg en student, Joshua
Greenidge, fra Bristol University.

Artist Developers jobber tverrfaglig med bl.a. programmering, foto, komposisjon, skulptur og tegning i en felles kontekst.

Under Elvelangs 2018 fikk publikum oppleve to installasjoner som var et resultat av kunstprosjektet ”Light night Elvelangs”.
Den skapende prosessen som førte fram til installasjonene involverte mange mennesker i lokalsamfunnet, i tillegg til kunstnerne selv. Alice Helps var kunstnerisk leder for gruppens bidrag i år.
Picture
Picture
Picture
Kunstverksted
Det ble arrangert kunstverksted der deltakerne lagde lanterner. Elever ved Melbu skole og Hadsel videregående skole og fagskole var med. I tillegg var det en åpen workshop i andre etasje i Bakerigården. Alice Helps (bildet) var kunstnerisk leder for prosjektet, mens verkstedene ble ledet av Rhiannon Evans.

Deltakerne skulle lage en liten skulptur i voks, et selvportrett. Skulpturen ble plassert i lanternen sammen med liten personlig tekst. LED-lys ble satt inn i glasset for å lyse opp det lille selvportrettet.

Installasjoner
Til sist ble lanternene en del av en større installasjon. I Kos&Amfi ble det satt opp et palletårn hvor lanternene ble utstilt.

​Digital kunst ble projisert på palletårnets utside. Inni tårnet var lanternene presentert, med sine personlige budskap.

Alice Helps jobbet fram en installasjon til ved Melbo Hovedgård, i samarbeid med Dave Meckin og Joe Fairweather. Materialene som ble brukt til å lage kunstverket var oljetønner, voks, vann, LED-lys og dukkebriller, i tillegg til digital kunst: Lys og lyd.

Alice Helps modellerer skulpturer i voks. Skulpturene hennes ble senket ned i oljetønner. Betrakteren kunne ta på seg dykkemaske og se under vann for å ta skulpturene i øyesyn.

Lydverket ved Melbuelva var komponert av Dave Meckin, og inspirert av nordlyset kunstnerne fikk oppleve under oppholdet.

LED-lyslenker fra tønnene og ned i vannet i Melbuelva illuderte vann, og skapte en sammenheng mellom installasjonen og omgivelsene.

1800 mennesker gikk Elvelangs i 2018.

Kunstverket Light night Elvelangs utgjorde en stor del av Alice Helps sin doktorgradsutstilling i London i desember 2018.

Picture
Picture
​Org. nr: 971 477 687
​Tel: 99371467
Epost: epost@nordland-akademi.no
​

Postadresse
Postboks 148
8459 Melbu
Besøksadresse
Chr. Frederiksensgate 22

8445 Melbu
Kart her
​

Motta NYHETER FRA NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP

  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • RÅDSMØTE 2020
      • ÅRSMELDINGER
      • STRATEGIPLAN 2019-2023
      • Innspill til nordområdemeldingen 2020
  • PROSJEKTER
  • PROGRAM
  • DIGITALT AKADEMI
  • BARN&UNGE
    • Tanglab
  • ARKIV
    • Akademipodden
  • ENGLISH