Foredrag
Høsten 2011 fikk silde-eventyret i Bø stor oppmerksomhet i nasjonale media, og bildene av vesterålinger som fisket sild med plastposer gikk landet rundt. 14. februar kunne Bøfjerdinger og andre i Vesterålen kose med et spennende foredrag om en annen ivrig sildejeger: Spekkhoggeren. Foredraget ble holdt av Tiu Similä. Similä har doktorgrad fra Universitetet i Tormsø, og har drevet forskning på spekkhoggere siden 1986. Nordland Akademi ønsket i større grad å ta i bruk hele Vesterålen som arena for foredragene de tilbyr, og denne kvelden i Bø var et forsøk på å nå flere av Vesterålens innbyggere. Bø Museum (Museum Nord), som var Akademiet samarbeidspartner, var svært fornøyd med arrangementet.
|
Mandag 14. mai inviterte Nordland Akademi og Hadsel kommune til gratis foredrag med Reidun Braut Kjosås i Lillesalen i Hurtigrutens Hus. Tittelen på foredraget var Frivillige, en ressurs i folkehelsearbeidet i lys av samhandlingsreformen. Braut Kjosås åpnet foredraget med litt trim, før hun startet arbeidet med få publikum til å forstå samhandlingsreformen og hva den har å si for oss som samfunnsborgere og som aktører innenfor det frivillige feltet. Publikum lot seg engasjere underveis, og aktive tilhørere kom med eksempler fra Hadsel, kommentarer til innholdet, og ikke minst med spørsmål både til Reidun og til de kommunale representantene som var til stede.
|
I 1993 gjorde Mette Eggen hagestudier på Hadseløya. 7. juni kom hun tilbake for å snakke om sine erfaringer fra disse studiene på Kveldsakademiet i Melbo Hovedgård. Foredraget hadde tittelen Bevaring av historiske hager. I overkant av 20 tilhørere møtte opp for å høre Mette Eggen forelese om historiske hager og hagekunst. Foredraget var rikt illustrert, med bilder fra internasjonale, norske og nordnorske hager. Mette Eggen jobber hos Riksantikvaren med prosjektet "Forvalting av historiske hager og parker i Norge", til daglig kalt "Hageprosjektet".
|
I tillegg til programmet under Sommer-Melbu, presenterte Nordland Akademi to konserter i løpet av 2012.
Sanger Lena Jinnegren og pianist Ann-Sofie Godø kom til Melbu for å presentere sin minimusikal Anatevka i Arbeideren. Ved hjelp av sanger fra kjente musikaler fortalte de historien om Chava Polinsky - skuespiller og sanger, som flyttet fra byen Anatevka i Russland til storbyen London for å bli stjerne. Publikum fikk en forrykende forestilling, med kjente melodier fra blant annet Cabaret, Annie og Fiddler on the Roof.
|
Den spellemans-nominerte vestlandstrioen Tindra begeistret publikum i Arbeideren på Melbu lørdag 15. september. Folkemusikk Nord inviterte trioen på turne i Nord-Norge, mens konserten på Melbu var i regi av Nordland Akademi.
Trioen består av Åshild Vetrhus, Jorun Marie Kvernberg og Irene Tillung. Folkemusikkgruppa har sjarmert og trollbundet publikum i India, Georgia, Vietnam, Polen og store delar av Sør-Norge, men dette var første gang de turnerte i Nord-Norge. |
Sommer-Melbu
Sommer-Melbu 2012 ble arrangert over 9 dager, fra 6.- 14. juli. Festivalen hadde det overordnede tema Innenfor / Utenfor, to ord som inneholder både kontraster og forskjeller. Temaet rommer både det som er godt, anerkjent, akseptert - og noe som er misforstått, forbigått og oversett.
Gjennom utstillinger, konserter og foredrag har fagkomiteene, som setter sammen programmet, valgt å sette fokus på det å være annerledes, i skyggen av det etablerte, i opposisjon. På den annen side er det også mye godt i det som får lov til å vokse i fruktbar jord. I løpet av de ni dagene ble det arrangert konserter og foredrag har fagkomiteene, som setter sammen programmet, valgt å sette fokus på det som dessverre mange ganger blir hysjet ned. Mye god kunst, musikk, litteratur og debatt har kommet ut av det å være annerledes, i skyggen av det etablerte, i opposisjon. På den annen side er det også mye godt i det som får lov til å vokse i fruktbar jord. I løpet av de ni dagene ble det arrangert konserter, kurs for barn og unge, kunstutstilling, samt fagseminarer innenfor kunst, litteratur, filosofi og politikk/samfunn (Melbukonferansen). Blant høydepunktene kan vi nevne konsert med den samiske/norske gruppen Adjagas i sildoljetanken med 17 sekunders etterklang på Neptun, konsert og foredrag med pianist og forfatter Ketil Bjørnstad i forbindelse med anderledeskunstneren Bendik Riis, forelesning med forfatter Vigdis Hjorth rundt temaet Virginia Woolf og et gripende filmforedrag med filmskaperen Margreth Olin. Festivalen bød også på talentkonkurranse for ungdom i strålende sol på Melbu torg, teaterskole og politisk debatt med blant annet venstre-nestleder Ola Elvestuen. Jektetur i midnattsol med irske, norske og islandske folketoner var en av mange gode opplevelser for både publikum og medvirkende. |
Det kunstfilosofiske seminaret åpnet med en forelesning av musiker og forfatter Ketil Bjørnstad og psykiater Ellen Hagemo. Bjørnstad fortalte engasjerende om Bendik Riis, en kunstner mange i salen ikke hadde så god kjennskap til. Bjørnstad ga oss en personlig og menneskelig måte å møte Riis på, mens Hagemo supplerte med informasjon om de rammene Riis levde under, de behandlingsformene han fikk, og hvordan elgene på den tiden tolket ham og kunsten hans. Mange i publikum ble berørt av foredraget og av Riis sin skjebne, og det ga kunstutstillingen som åpnet senere på dagen en helt annen dimensjon for dem som fikk med seg begge deler.
|
Neste post på programmet var konsert med Ketil Bjørnstad. Til tross for at Bjørnstad var alene på scenen klarte han å trollbinde publikum. Like i etterkant av konserten gikk både Bjørnstad og publikum ned i underetasjen av samfunnshuset for å erklære kunstutstillingen for åpnet. Utstillingen bestod av originalverker og reproduksjoner av Riis´kunst, samt "outsider art" satt sammen av Sør-Troms Museum. Bjørnstad sa noen ord om Riis, og fortalte om de mest sentrale maleriene. Deretter åpnet direktøren i Sør-Troms Museum, Simone Rossner, den andre delen av utstillingen.
Senere på dagen holdt kunstprofessor Gunnar Danbolt det første av i alt tre foredrag på Melbu. Uten manus, men med godt humør og et jerngrep rundt publikum koblet han sammen moderne kunst og Goethes forfatterskap. Det var mye latter i salen, men også mye spennende informasjon å fordøye. Danbolt avsluttet foredraget midt i en setning, og ba publikum komme tilbake neste for å høre fortsettelsen.
På formiddagen neste dag fortsatte Danbolt på sporet fra dagen før, men dreide fokuset over fra Goether til kunstneren Beuys, og hans fascinasjon for filt og fett. Denne delen av foredraget ble godt illustrert av bilder, og ble fulgt opp med anbefalinger av hvor man bør dra for å oppleve denne kunstneren, og hvordan man bør møte kunsten hans. Senere på ettermiddagen samlet publikum seg til kunstkafé i herskapelige Melbo Hovedgård. Det ble servert vafler og kaffe, og stemningen var mindre formell. Foreleser Gunnar Danbolt fortalte om den moderne kunstens problem, og viste blant annet tilbake på Goethe og Beuys som han hadde fortalt om tidligere i seminaret. Han akkompagnerte dette med bilder og modeller som hjalp publikum å plassere de forskjellige typene kunst og kunstnere innenfor det moderne. |
Litteraturseminar - Virginia Woolfs forfatterskap
Årets litteraturseminar ble åpnet av forfatter Tor Eystein Øverås, som trakk noen linjer mellom foreleserne vi skulle få høre, og mellom vår tid og Virginia Woolfs. Skuespiller Arne Uberg gjorde også sin første av mange opplesninger av Woolfs tekster, noe som satte en fin tone for seminarets åpningsforelesning. Første foreleser ut var forfatter Anka Ryall, som foreleste om Woolfs interesse for biografisjangeren. Allerede fra første stund var tonen mellom foreleser og publikum god, og det kom mange spørsmål og kommentarer fra salen. Neste dag ble åpnet av forfatter Tone Selboe, som holdt foredraget Tankeganger. Virginia Woolf og London. I etterkant av foredraget gikk publikum og forelesere ut i finværet for videre diskusjon utenfor Melbo Hovedgård. De ærverdige omgivelsene gjorde lettere å relatere til Virginia Woolfs tid, og den uformelle diskusjonen gjorde at publikum og forelesere fikk diskutere på like premisser. Neste foreleser var Merete Alfsen som fortalte om sin erfaring med å oversette Woolf til norsk. På kvelden samlet foreleserne seg til litteraturkafé på utestedet Røykeriet. Her var det løsere snipp, rom for litt lettere innlegg, og det var et lydhørt og lattermildt publikum som møtte opp denne kvelden. Neste dag ble åpnet av forfatter Vigdis Hjorth, som brukte betraktninger fra sitt eget og andre kvinners liv for å sette Woolfs forfatterskap i perspektiv. Foredraget kalte hun Med rusmisbrukere og selvmordersker som forbilde. Seminaret ble avsluttet med et forfatterpanel, hvor alle foredragsholderne diskuterte seg imellom, samt tok imot spørsmål fra salen. Panelet ble ledet av Tor Eystein Øverås. |
Innenfor og Utenfor Melbukonferansen 12. -13. juli
En av Nordland Akademis sterkeste varemerker var endelig på programmet igjen etter en tids fravær. Programmet på konferansen var todelt, med et overordnet tema for hver dag.
Første dag hadde tittel Innenfor og utenfor arbeidslivet, og ble åpnet av Trude Eliassen fra Arbeidsdepartementet. Eliassen har jobbet med funksjonshemmedes rettightter, og fortalte bant annet om viktigheten av å være i arbeid, og utfordringene rundt inkluderende arbeidsliv og tilpassede arbeidsplasser.
For å videre belyse dette temaet holdt Jan Meyer fra Høgskolen i Harstad et innlegg om psykisk utviklingshemmede og arbeid. Han fortalte oss også om hvordan staten har behandlet psykisk utviklingshemmede gjennom tidene med stikkord som institusjonalisering og tilrettelegging.
Som en avslutning kom lokale aktører for å fortelle om sine tilbud. Først ute var Jon L. Pettersen fra Hadsel Kommune, som fortalte om prosjektet Lydrommet. Prosjektet er et aktivitetstilbud for rusmisbrukere, hvor de får mulighet til å spille og ta opp musikk. Prosjektet var en idé fra brukerne selv, og har i dage en ansatt som følger opp deltakerne. Neste ut var Catrine Bakkejord fra Hadsel ASVO. ASVO er en bedrift som gir tilrettelagt arbeid og arbeidstrening for blant annet psykisk utviklingshemmede.
Etter en pause på noen timer var det klart for foredrag og filmvisning med Margreth Olin. Mange hadde møtt opp for å få med seg dette foredraget. Olin startet med å fortelle nært og personlig fra sin oppvekst, og om hvordan hun ble interessert i å lage film om de svake i samfunnet. Foredraget ble illustrert med filmsnutter og bilder.
Filmen som ble vist var Engelen, Olins første spillefilm, som tar for seg tema som rusmisbruk og omsorgssvikt. I etterkant av filmen tok Olin imot spørsmål fra salen, og det ble en god diskusjon rundt filmen og de vanskelige temaene som knytter seg til den.
En av Nordland Akademis sterkeste varemerker var endelig på programmet igjen etter en tids fravær. Programmet på konferansen var todelt, med et overordnet tema for hver dag.
Første dag hadde tittel Innenfor og utenfor arbeidslivet, og ble åpnet av Trude Eliassen fra Arbeidsdepartementet. Eliassen har jobbet med funksjonshemmedes rettightter, og fortalte bant annet om viktigheten av å være i arbeid, og utfordringene rundt inkluderende arbeidsliv og tilpassede arbeidsplasser.
For å videre belyse dette temaet holdt Jan Meyer fra Høgskolen i Harstad et innlegg om psykisk utviklingshemmede og arbeid. Han fortalte oss også om hvordan staten har behandlet psykisk utviklingshemmede gjennom tidene med stikkord som institusjonalisering og tilrettelegging.
Som en avslutning kom lokale aktører for å fortelle om sine tilbud. Først ute var Jon L. Pettersen fra Hadsel Kommune, som fortalte om prosjektet Lydrommet. Prosjektet er et aktivitetstilbud for rusmisbrukere, hvor de får mulighet til å spille og ta opp musikk. Prosjektet var en idé fra brukerne selv, og har i dage en ansatt som følger opp deltakerne. Neste ut var Catrine Bakkejord fra Hadsel ASVO. ASVO er en bedrift som gir tilrettelagt arbeid og arbeidstrening for blant annet psykisk utviklingshemmede.
Etter en pause på noen timer var det klart for foredrag og filmvisning med Margreth Olin. Mange hadde møtt opp for å få med seg dette foredraget. Olin startet med å fortelle nært og personlig fra sin oppvekst, og om hvordan hun ble interessert i å lage film om de svake i samfunnet. Foredraget ble illustrert med filmsnutter og bilder.
Filmen som ble vist var Engelen, Olins første spillefilm, som tar for seg tema som rusmisbruk og omsorgssvikt. I etterkant av filmen tok Olin imot spørsmål fra salen, og det ble en god diskusjon rundt filmen og de vanskelige temaene som knytter seg til den.
På dag 2 av Melbukonferansen var temaet politisk, og oplitikere fra 4 partier møttes til debatt og diskusjon. Deltakerne var Ola Elvestuen (V), Elisabeth Aspaker (H), Tone Toften (Ap) og Aksel Hagen (SV). Før lunsj vare temaet Krise i Europa, og deltakerne diskuterte hva krisen har å si for oss, hvordan de forskjellige partiene ser for seg å møte denne krisen, og hvordan Europa bør legge veien videre for å komme forbi krisen. Etter lunsj var temaet Innenfor og utenfor regjering, og deltakerne diskuterte forholdet mellom posisjon og opposisjon, og hvordan et parti og en politiker kan utøve makt når han/hun er innenfor eller utenfor regjering.
Mellom kapitalisme og demokrati består det et uoppløselig spenningsforhold; her konkurrerer nemlig to motsatte prinsipper for sosial integrasjon m førsteretten. Jürgen Habermas
I dette spenningsfeltet beveget foredragsholderne i årets filosofiseminar seg, med temaet økonomi og politikk som bakteppe. "Utenfor"-aspektet ble ivaretatt ved at innlederne stort sett står utenfor "mainstream". Første innleder under årets filosofiseminar var dr. polit. Svein Hammer, med sitt foredrag om samfunnsstyring fra Machiavelli til Focault. Tony Johansson, doktorand i økonomis sin ekspertise rundt euroen og rollen den spiller i Europas økonomiske utvikling. Han holdt foredraget Kapitalisme og demokrati - Keynes og dagens situasjon i Europa. Professor ved Høgskolen i Lillehammer, Noralv Veggeland, kalte sin innsledning for reguleringsstatens og økonomismens elendiget, et foredrag som også relaterte til samfunnsstyring. Rune Skarstein er førsteamanuensis ved NTNU, Trondheim, og har et omfattende forfatterskap. Han holdt innledningenDemokrati og kapitalisme: Et spenningsforhold. Illustrert ved dagens Hellas. Siri Granum Carson er førsteamanuensis ved filosofisk institutt ved NTNU , Trondheim. I foredraget Kapitalism/demokrati - bedriften som politisk aktør ble spørsmålet mellom "corporate social responsibility"-konseptet og spenningen mellom kapitalisme og demokrati berørt. |
Konserter
Musikkcruise med Norrøna rising: Royer Larsen, Jon Lauvland Pettersen og Peer Nic. Gundersen på Nordlandsjekta Brødrene. (Over)
Ska Patrol spilte opp til fest i Ska Patrol i Melbu Samfunnshus. (Venstre) Det samiske bandet trollbandt publikum i Sildoljetanken. (Under) Teelin Voyage er et samarbeid mellom 4 folkemusikere fra Irland, Øst-Island og Vesterålen – 1 gitarist, 2 felespillere og 1 på keltisk harpe. De holdt konsert i Arbeideren, og spilte på Musikkcruise med Nordlandsjekta Brødrene. (Nederst til venstre) Pianist Brenda Blewett og fløytist Paul Wåhlberg spilte musikk av kvinnelige franske komponister. (Nederst til høyre) |