Foredrag
Onsdag 19. januar holdt professor Bjørn Hersoug fra Universitetet i Tromsø foredraget "Kampen om plass i kystsonen - hva trenger oppdrettsnæringa av plass og hva kan de få." Hersoug tok for seg bakgrunnen for arealstriden mellom oppdrettsnæring, fisk og sjøfart, og de utfordringene som oppdrettsnæringa nå står ovenfor. Det ble og holdt et innlegg av Tor-Andres Elvegård fra den lokale oppdrettsbedriften Nordlaks.
|
Onsdag 16. februar holdt Vinjar Fønnebø, professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø, et foredrag om alternativ medisin i Melbu Hovedgård. Foredraget bar tittelen Forskeren forstår meg ikke - hvorfor opplever jeg effekt av alternativ behandling til tross for forskernes påstander om at det ikke hjelper?
|
Onsdag 30. mars vendte akademiet blikket ut i verden med foredraget Afghanistan - Pakistan. Medieutfordringer ved Elisabeth Eide, professor på journalistutdanninga ved Høgskolen i Oslo. I foredraget tok hun opp viktige spørsmål fra noen av vår tids mest komplekse problemområder.
|
Onsdag 27. april holdt vesterålingen og historikeren Åsa Elstad foredraget Kvinnfolk i Nordland på 1800-tallet. Foredraget ga smakebiter fra arbeidet med bokverket Nordlands Historie som er satt i gang av Nordland Fylkeskommune. Akademiet hadde for anledningen flyttet seg til den ærverdige Hadsel kirke og fikk god publikumsoppslutning.
|
Onsdag 25. mai var det kunsthistorisk foredrag ved Ingebjørg Hage, førsteamanuensis i kunstvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Tema for kvelden var Åttekantkirkene i Vesterålen - arkitektur og kunst. Fokuset lå på kirkene i Hadsel og Dverberg fra første halvdel av 1800-tallet, og Hage tok for seg blant annet byggemåte, bruk og utsmykking.
|
Torsdag 1. desember holdt Inge Johansen foredraget Julemystikk - merkedager og juletradisjoner i Vesterålen i Hadsel Kirke. Omgivelsene i kirken gjorde dette til en spesielt hyggelig kveld. Sigrid Randers-Pehrson bidro med musikk fra Draumkvedet. Akademiets nye daglige leder serverte i tillegg både gløgg og seljefløytetoner til de frammøtte.
|
Internasjonalt Kammermusikkseminar
15. – 19. Juli ble det gjennomført et 5-dagers kammermusikkseminar på Melbu. Den tyske Faurèkvartetten, som innehar høy internasjonal status, var instruktører for de unge talentene. Det ble avholdt en avslutningskonsert med deltakerne på seminaret, til stor begeistring for de frammøtte. De påfølgende tre dagene dro deltakerne på en miniturnê i Vesterålen - ”Kammermusikk i farta”- , med Petra og Wolfgang Jahn som koordinatorer.
Faurékvartetten holdt også en konsert under Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival, hvor våre deltakere på seminaret var blant publikum. De fikk en fantastisk opplevelse med musikk og natur i verdensklasse. Deltakerne hadde også et flott opphold på Melbu med undervisning, øving og sosiale adspredelser mellom øktene. Deltakerne melder tilbake de hadde stort faglig utbytte av oppholdet siden øvingen og nærheten til instruktørene var så intens. Det ble som tidligere undervist i Melbu Samfunnshus, Arbeideren og Melbu skole. Konsertene ble holdt i Arbeideren, Galleri Jennestad, Nyksund Brygge og Malnes kirke til stor glede for deltakere og publikum. Det var også god pressedekning i den lokale media. Seminaret, på masterclass-nivå, krevde sitt av deltakerne som var veldig fornøyde med resultatene ved endte kurs og konserter. Konsertene ga dem også en unik sjanse til å se mer av Vesterålen samt møte med et lokalt publikum som gav oppholdet verdifull merverdi. Faurékvartetten var som tidligere veldig fornøyde med seminaret og oppholdet og ønsker seg nok en gang tilbake ved en senere anledning. Nytt seminar i august 2013 er under planlegging. |
Andre arrangermenter
Sommer-Melbu
Sommer-Melbu ble arrangert fra 1. juli til 9. juli, og ble tross mange utfordringer en stor suksess. Mye av æren for dette lå som vanlig hos de mange frivillige som stilte opp sent og tidlig, stekte et berg av vafler, bar hundrevis av stoler og bord, og sørget for at vi kom i land med dette store arrangementet. Lederen for festivalkomiteen 2011 var Charnsawad Wongsanau, og han sørget for et godt samarbeid mellom akademiets komiteer og de frivillige kreftene.
For andre gang hadde festivalen et overordnet tema som de forskjellige fagkomiteene forholdt seg til i sin programmering. Festivalen bar tittelen "Virkeligheten sett gjennom kunstnerøyne". Festivalkunstner var filmskaper Knut Erik Jensen. Det ble blåst liv i kinoen på Melbu, med en rekke filmvisninger. Dette ble godt mottatt av publikum, og filmene var godt besøkt. |
Litteraturseminar - Reiselitteratur og reiser i litteraturen
Årets litteraturseminar strakk seg over tre dager, og hadde reiselitteratur som tema. Seminaret hadde egen huspoet; Erling Kittelsen. Fredag 1. juli innledet Enel Melberg seminaret med foredraget ”Resan tilbake. Om at återvände til det förlorade landet.” Lørdag 2. juni åpnet seminarleder Tor Eystein Øverås og huspoet Erling Kittelsen dagen, før Arne Melberg fortsatte med innlegget ”Eftertankar om litteraturen. Etter lunsj var det duket for reisefilm med ”Motorsykkeldagbøkene.” I etterkant av filmen ble det holdt bokbad. Tor Eystein Øverås intervjuet Morten Strøksnes om hans reiser i Kongo og Mexico. Kvelden ble rundet av med litteraturkafé på utestedet Brando. Søndag 3. juli startet Anka Ryall dagen med foredraget ”Kvinner i antarktislitteraturen.” Etter dette ble filmen ”Nord” vist i kinosalen. Mette Karlsvik holdt seminarets siste innlegg, med ”Informasjonens poetiske potensial” som tema |
Filmseminar med filmprofessor Gunnar Iversen
Under Sommer-Melbu ble det arrangert et filmfaglig seminar 6. og 7. juli, leder av Nordnorsk Filmsenter. Gunnar Iversen, professor i filmvitenskap ved NTNU i Trondheim, var foreleser og inviterte til debatt. Første dag dreide seg rundt kortfilmestetikk og kortfilmhistorie i Norge, med vekt på utviklingen av den frie kunstneriske kortfilmen. Deretter blir det refleksjoner og diskusjon om kortfilmen har en egen estetikk og hva en slik estetikk består av. Filmer av festivalkunstner og filmskaper Knut Erik Jensen ble benyttet som eksempel. |
Kunstkomiteen arrangerte et kunstfilosofisk seminar over tre dager med temaet Kan kunst endre vår virkelighetsforståelse? Komiteen valgte filmskaper Knut Erik Jensen som sin festivalkunstner, og krydret programmet med filmer, filmforedrag og filmbad. Foredragene under seminaret holdt et svært høyt faglig nivå og la rammen for mange spennende diskusjoner.
Torsdag 7. juli åpnet professor Arnfinn Bø-Rygg det kunstfilosofiske seminaret med foredraget Når virkeligheten bryter inn i kunsten. I etterkant av foredraget var det åpent for diskusjon. På ettermiddagen var temaet film, og det ble holdt filmbad rundt regissør Knut Erik jensens kunstsyn, med intervjuer Eva Charlotte Nilsen. I denne sammenhengen ble også kortfilmen Lengel etter nåtid vist for første gang. I etterkant av filmbadet ble også følgende filmer vist: Fiolplukkere om maleren Bjarne Holst, Det var en lydløs oktober morgen om filosofen Peter Wessel Zapfe og Jeg er uten forbilder om fotografen Kåre Kivijärvi. Fredag 8. juli startet professor Viggo Rossvær dagen med foredraget Menneskets estetiske oppdragelse. Etter lunsj holdt professor Siri Meyer foredraget Når kunsten bryter inn i virkeligheten, før professor Dag T. Andersson snakket om Øyets uskyld. På ettermiddagen ble det arrangert filosofisk parkvandring – Walk the talk. Spaserturen endte på kunstfilosofisk kafé, hvor kunsthistoriker Tommy Sørbø var konferansier. Lørdag 9. juli holdt professor Dorthe Jørgensen seminarets siste foredag, med tittelen Skønhed – en virkelighetserfaring. Etter lunsj ble det arrangert kunstrebustur til Haugnyken, med kunsthistoriker Tommy Sørbø. Frivillige hadde tidligere på morgenen gått opp løypa og hengt bilder i naturen. Denne turen var populær blant både voksne og barn. Flere av foredragene fra det kunstfilosofiske seminaret ble gitt ut i bokform i 2012 under tittelen Virkeligheten sett gjennom kunstnerøyne. |
UTSTILLINGER UNDER SOMMER-MELBU
Under festivalen var det flere kunst- og fotoutstillinger å besøke. I Hovedgården arrangerte Nordland Akademi sin kunstkomité utstilling av Gunnar Bergs kunst. I tillegg til de tre maleriene som er malt direkte på veggen i hovedgården, kunne besøkende se bilder utlånt av bl.a. John Berg og Frank A. Jensen. I tilknytning til utstillingen ble det holdt et miniseminar søndag 3. juli, med kunsthistoriker Per Posti fra Tromsø.
Lørdag 2. juli åpnet utstillingen I samme båt i det historiske bygget Felleslageret. Bygget ble reist som et administrasjonsbygg for Christian Fredriksens bedrifter, og er nå under renovasjon for å kunne brukes som galleri- og formidlingsarena. Utstillingen var en samling lokalhistoriske bilder, tekster og historier, og ble satt sammen i samarbeid med lokalavisen Melbuposten. 3. – 9. juli var foajeen i Melbu Samfunnshus prydet av foroutstillingen Eyes of Children. Utstillingen består av bilder tatt av barn i den palestinske flyktningeleiren Rashedieh. Utstillingen ble presentert av melbujenta Anna Rongved som jobbet som solidaritetsarbeider i Rashidieh våren 2011. I samme tidsrom kunne besøkende se en nordisk kunstutstilling i Mellageret på Norsk Fiskeindustrimuseum, Neptun. Fire kunstnere var representert på utstillingene: Ditte Knus Tønnesen og Silja Leifsdottir, begge utdannet ved The Glasgow School of Art, Marius Almås Johansen, utdannet ved Bergen Kunsthøyskole, og Asle Lauvland Pettersen, utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo og Statens Teaterskole i København Utstillingen samlet 3 prosjekter hvor feltarbeidet i forkant var gjort på Island. Hadsel Kunstforening hadde under Sommer-Melbu utstilling i Rødgården med fem kunstnere. Det var en variert utstilling med malerier, keramikk, grafikk, smykker og tekstiler. Flere lokale gallerier var også åpne under festivalen, bl.a. Tollergården, Vesterålsmuseet og galleri Elfrida. |
MUSIKK OG KONSERTER
Det musikalske programmet er et av fundamentene for Sommer-Melbu, og 2011 bød på stor variasjon. Under åpningen fredag 1. juli spilte salsaorkesteret Chorinho, og skapte litt sør-amerikansk stemning og varme på en ellers ganske kald og grå dag. Under åpningen spilte også Melbo Musikkforening, og Melbu Mannskor sang låter fra filmen Heftig og Begeistret. I etterkant av åpningen holdt Melbo Musikkforening sitt tradisjonelle arrangement Bierstube i Arbeideren.
Lørdag 2. juli ble det holdt ungdomskonsert i lokalene til bluesklubben Blues InVest. På konserten spilte det unge up-and-coming bandet Mhoo, et band som i 2011 gjorde seg bemerket i nasjonale media. Søndag 3. juli ble det tradisjonelle hageselskapet arrangert i hagen ved Hovedgården. Tradisjonen tro ble det servert smakebiter av det musikalske og faglige programmet fra verandaen. Blant musikalske innslag var Pål Moddi Knutsen, Mhoo og Melbo Musikkforening. Senere på kvelden var det duket for Sommer-Melbu 2011s største konsert. Artisten Moddi med band spilte i konsert-tanken – en gammel siljeoljetank med hele 17 sekunders etterklang. Denne konserten ble helt utsolgt, og det ble en helt spesiell opplevelse for dem som var til stede. Den tradisjonelle nordlandsjekta Brødrene var også konsertarena denne dagen. Det lokale bandet Orange Blossom Special, med medlemmer Jon Lauvland Pettersen (tidligere trommis i Madrugada), Peer Nic Gundersen og Royer Larsen (tidligere bassist i bl.a. Zoo) spilte om bord under arrangementet ”Midnattsjekt”. Publikum fikk oppleve naturen og musikken samtidig, og det var mulighet til å fiske for dem som ønsket det. |
Mandag 4. juli bød på det tradisjonelle arrangementet ”Johan Moes kveld” som har godt voksne og viseinteresserte i målgruppen. Visesanger Jack Berntsen var tidligere sentral i dette arrangementet, og ettersom han gikk bort høsten 2010 ble Johan Moes kveld 2011 en hyllest til ham og hans musikk.
Tirsdag 5. juli inntok damekoret Kammerpikene konsert-tanken. Med et hvitkledd kor og levende lys langs hele omkretsen av tanken ble dette en stemningsfull opplevelse, og den lange etterklangen i rommet kom til sin rett. I etterkant av konserten spilte Orange Blossom Special om bord i Jekta på musikkcruise.
Torsdag 7. juli var det duket for litt klassisk musikk. Trondheim Barokk, bestående av Hanne-Sofie Akselsen (fløyte), Louella Alatiit (fiolin), Martin Wåhlberg (cello) og Sophie Iwamura (bratsj) spilte konserten ”Mest Mozart” i Arbeideren. Publikum fikk høre flere av Mozarts mest kjente fløytekvartetter.
Fredag 8. juli ble det arrangert Operapub i Arbeideren. Sangere denne kvelden var Ingrid Stige og Maria Berglund. De ble akkompagnert av pianist Pat Manwaring. Publikum fikk høre en blanding av kjente låter fra opera- og kabaretverden. Operapub er et populært arrangement under Sommer-Melbu, og trekker et publikum som ikke vanligvis har anledning til å høre opera live.
Tirsdag 5. juli inntok damekoret Kammerpikene konsert-tanken. Med et hvitkledd kor og levende lys langs hele omkretsen av tanken ble dette en stemningsfull opplevelse, og den lange etterklangen i rommet kom til sin rett. I etterkant av konserten spilte Orange Blossom Special om bord i Jekta på musikkcruise.
Torsdag 7. juli var det duket for litt klassisk musikk. Trondheim Barokk, bestående av Hanne-Sofie Akselsen (fløyte), Louella Alatiit (fiolin), Martin Wåhlberg (cello) og Sophie Iwamura (bratsj) spilte konserten ”Mest Mozart” i Arbeideren. Publikum fikk høre flere av Mozarts mest kjente fløytekvartetter.
Fredag 8. juli ble det arrangert Operapub i Arbeideren. Sangere denne kvelden var Ingrid Stige og Maria Berglund. De ble akkompagnert av pianist Pat Manwaring. Publikum fikk høre en blanding av kjente låter fra opera- og kabaretverden. Operapub er et populært arrangement under Sommer-Melbu, og trekker et publikum som ikke vanligvis har anledning til å høre opera live.