NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP
  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Om oss
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • ÅRSRAPPORTER
      • STRATEGIPLAN 2024-2028
  • Sommerprogram 2025
  • PROSJEKTER
  • BARN&UNGE
    • Sommerstryk 2025
    • Om BARN & UNGE
  • ARKIV
    • DIGITALT AKADEMI
    • Akademipodden
  • ENGLISH

​Sommerprogram 2025

Picture
Picture
3. - 5. juli​ 
​
Sommerstryk: Strykerkurs for barn og unge
Picture
5. juli - 17. august
​
Museumsutstilling –
​Forelsket og Foraktet
Picture
Lørdag 5. juli
​
Kammerkonserten
​i arbeideren
Picture
Mandag 7. juli
​
Råds​foredrag med
​Thera Mjaaland

Picture
Tirsdag 8. juli
​
Melbukonferansen – Norges Plass i Verden
Picture
Torsdag 10. juli
​
Tankkonsert på Neptun – Draugen
Picture
Lørdag 12. juli
​
Animasjonsfilm
​verksted for barn
Picture
Lørdag 12. juli
​
Familiekonsert på Neptun med TRIO ORO
 

Forelsket og foraktet – ​Norske kvinner og tyske soldater

Picture
Picture
Picture
MUSEUMSUTSTILLING
​HVOR:
RØDGÅRDEN, MELBU
ÅPNINGSTIDER:

5. - 31. JULI: Tirsdag til søndag, kl. 11:00 - 15:00
1. - 17. AUGUST: Lørdag til søndag, kl. 11:00 - 15:00

Inngang: 50 kr
Andre verdenskrig står for nordmenn flest som en periode med samhold og motstand mot nazismen. Krigens hverdagsliv var preget av ufrihet, frykt og matmangel. Tap av menneskeliv og jødenes grusomme skjebne er avskrekkende hendelser i vår kollektive historie. ​

Gjennom jubileer, historieskriving og filmer har krigsheltene fått sin fortjente heder. Nyere forskning har likevel pekt på at det er flere historier som burde fortelles om krigen. 
 
Rettsoppgjøret etter krigen har vært omstridt, og det kom mer stadig nye bøker om emnet. Mindre belyst er straffereaksjonene som foregikk utenfor rettssystemet: fysiske overgrep, folkelig hets og fordømmelse. Disse rammet særlig NS-barn, barn med tyske fedre og norske kvinner som hadde kjærlighetsforhold til tyske soldater.
 
Utstillingen "Forelsket og foraktet" handler om den sist­nevnte gruppen. Etter krigen var offentligheten preget av moralsk og politisk fordømmelse av "tyskerjentene". Folk så på deres valg som et nasjonalt svik - noe som utløste hat, aggresjon og sterke hevnaksjoner. Dette har preget både kvinnene selv, deres familie og etterkommere i lang tid. Arbeidet med utstillingen har vist at mange fortsatt vegrer seg for å fortelle sin familiehistorie. 

Museum Nord, i samarbeid med Nordland Akademi har satt opp utstillingen "Forelelsket og foraktet" i Rødgården på Melbu, originalt satt opp på Oslo Museum. Utstillingen i Rødgården inneholder både den originale utstillingen, samt lokalt materiale.
 
Picture

Utstilling – I Vårres Natur, av Vilde Johnsen Elvegård

Picture
HVOR: DET BLÅ ROMMET I BAKERIGÅRDEN, MELBU
NÅR: LØR 5. - 8. JULI
ÅPNINGSTID: KL. 12:00 - 18:00

​
Gratis inngang
I vårres natur, er et prosjekt hvor Elvegård illustrerer minner, fortalt av sin familie. Minnene utstilles som en serie lydspor med blyanttegnede naturbilder i bevegelse. Hun skildrer det emosjonelle avtrykket som ligger igjen i et minnet, ved hjelp av naturen som metafor. Det er et poetisk og emosjonelt prosjekt, med en underliggende ambisjon om å vise båndet mellom natur og menneske, synlig i språket og kulturen i Nord-Norge.​
Picture
​Vilde Johnsen Elvegård er en illustratør og grafisk designer med bachelorgrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. I sin praksis er hun interessert i illustrasjon og design som historiefortelling. Hun har jobbet sammen med ulike oppdragsgivere, deriblant musikere, filmprodusenter og studenttidsskrifter. Hun er født og oppvokst på Hadseløya, men bor for tiden i Oslo.

Utstillingen presenteres i samarbeid med Nordland Akademi.
 

Kammerkonserten 2025 – Pavel Nersessian, Kirsti Kuusk og Synnøve Volden.

Picture
HVOR: ARBEIDEREN, MELBU
NÅR: LØRDAG 5. JULI, KL. 18:00

​
Billetter: 350 kr
Billetter under 18 år: 175 kr
2-for-1 billett: For medlemmer av LINK Vesterålen og studenter.
KJØP BILLETTER HER
Picture
​Den tradisjonsrike kammerkonserten i Arbeideren er også i år med som fast del av akademiets sommerprogram. Kom å hør toppmusikere i verdensklasse – i samspill med unge strykere fra Sommerstryk-orkesteret. I år er det Pavel Nersessian (piano) og Kirsti Kuusk (fiolin), sammen med lokalmusiker Synnøve Volden (cello), som skal spille kammerkonserten, samt være instruktører i Sommerstryk-kurset i dagene før konserten.

Pavel Nersessian og Kirsti Kuusk ​er to musikere som for tiden er basert i Boston, men som har hele verden som sitt arbeidsområde. Begge er utdannet ved det berømte Tsjajkovskij-konservatoriet i Moskva, hvor Pavel studerte med professor S. Dorenskij og Kirsti med professorene E. Gilels, M. Glezarova og N. Bojarskij. 

Synnøve Volden er bosatt på Melbu og ansatt ved Hadsel Kulturskole som distriktsmusiker. Hun er medlem i Nidaros strykekvartett og frilanser som musiker i ulike sammenhenger, blant annet i Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni og Musikk i Nordland. Synnøve driver sin egen konsertserie, Hadsel Live, hvor hun inviterer musikervenner fra nær og til å spille konserter. Hun sitter også i styret til Nordland Akademi.

Det vil være mulighet for kjøp av kaffe, te og vaffler i pausen.

Les mer om musikerne på siden vår om Sommerstryk 2025 - HER.
KONSERTPROGRAM:
​
  • Åpningsnummer – Sommerstryk-orkesteret i samspill med elever og instruktører.
  • J.S. Bach – Sonate for fiolin og cembalo i E-dur, BWV 1016
  • S. Prokofjev – Sonate for fiolin & piano nr. 1 i f-moll, fra Op. 80
    – pause –
  • ​Arvo Pärt – ”Spiegel im Spiegel“ (”Speil i speilet“)
                      – ”Fratres“ (”Brødre“)
  • S. Rakhmaninov – Moment musical, Op.16, nr.1 in h-moll & nr. 2 i ess-moll
                                  – Trio élégiaque nr. 1 i g-moll for fiolin, cello & piano
 

Åpent Akademi – Rådsforedrag med Thera Mjaaland

Picture
I skjæringspunktet mellom kunst og vitenskap – en personlig reise for å gjøre en forskjell.
Picture
Fra den nedbrente flykningeleiren Moria, Lesvos, Hellas. (Foto: Thera Mjaaland)
HVOR: SAMFUNNSHUSET, MELBU
NÅR: MANDAG 7. JULI, KL. 15:00

​
Billett: Gratis inngang
Thera sitt anliggende som kunstfotograf, sosialantropolog og filmskaper har alltid vært å få folk til å se ting fra en annen synsvinkel – utfordre vedtatte sannheter og stereotypier samt synliggjøre, om mulig, det vi tar for gitt. I dette foredraget, hvor kunst og vitenskap går hånd i hånd for å forstå og fremskaffe kunnskap om det å være menneske i forskjellige sosiale og kulturelle, religiøse og politiske settinger, berøres også spørsmål knyttet til den enkeltes ansvar i en global verden.
​
Rådsforedrag med Thera Mjaaland – kunstfotograf, sosialantropolog og filmskaper​. Åpent Akademi er en foredragsserie under Sommer-Melbu der medlemmer i rådet i Nordland Akademi deler av sin kunnskap. Foredragene er gratis og åpne for alle.
Picture
Thera Mjaaland er utdanna kunstfotograf fra England på slutten av 1970-tallet og var del av den samtidige bevegelsen i Norge som ville ha fotografi anerkjent som kunst. Etter flere år med utstillingsvirksomhet, ble hun kallet til å undervise i fotografi ved Kunsthøgskolen i Bergen hvor hun også var dekan for Avdeling for Spesialisert Kunst i en toårsperiode. Reiser til Eritrea og Etiopia på 1990-tallet inspirerte til en Cand. Polit. (MA)-grad i sosialantropologi og en doktorgrad i kjønn og utvikling. 
​
Forskningen hennes – som også involverer fotografi og film – har hovedsakelig foregått i Etiopias nordligste region, Tigray, på kvinnespørsmål og jenters utdanning, ungdoms seksuelle og reproduktive helse og etter hvert også eritreiske flyktninger i landet. Etter at krig og etterfølgende utrygghet i Tigray-regionen har gjort videre forskningsarbeid der vanskelig, har hun konsentrert seg om eritreiske og etiopiske flyktninger på vei til Europa gjennom Tyrkia og Hellas, sett i lys av EU- og Schengenlands stadig strengere innvandringspolitikk.


​Thera har i de senere år vært bosatt på Melbu og er medlem i Nordland Akademi sitt faglige råd. Se mer av Theras arbeid på: www.thera.no

Det vil bli servert kaffe til foredraget.
 

Melbukonferansen 2025 –​ Norges plass i verden

Picture
HVOR: SAMFUNNSHUSET, MELBU
NÅR: TIRSDAG 8. JULI, FRA KL. 09:00

​
Billetter enkeltpanel: 150 kr
Billetter hele dagen: 300 kr
2-for-1 billetter: Medlemmer av LINK Vesterålen
Under 18 år og studenter: Gratis inngang

KJØP BILLETTER HER
Picture
​Verden har gjennomgått store omveltninger de siste tiårene. Demokratisk tilbakegang, teknologigiganters økte makt og en stadig mer uforutsigbar stormaktspolitikk skaper press på Norge. Med ledere som Trump, Xi og Putin ved roret er verdensordenen i endring og gamle allianser utfordres.
​For Norge betyr dette nye valg og nye dilemmaer. Er det på tide å revurdere vårt forhold til Europa? Hvordan skal vi forholde oss til en uforutsigbar amerikansk alliert? Og hvilken rolle spiller Nordland på den globale scenen? Nordland Akademi ønsker velkommen til en dag med høyaktuelle debatter, med ledende samfunnsvitere, politikere og næringslivsfolk.

Panelene under Melbukonferansen: 
  • Kl. 10.00: USA som alliert – en trygg havn eller en potensiell trussel? 
  • Kl. 13.30: Norges forhold til Europa – er tiden for alenegang forbi? 
  • Kl. 16.00: Nordlands plass i det globale bildet – Europa som vår viktigste handelspartner. 

Hans Christian Hansson er konferansier og moderator for handelsbolken. 
Stein Sneve er moderator for USA-bolken og Europa-bolken. 

Kaffe og te er inkludert i billettprisen. I tillegg vil Arbeiderens Støtteforening selge varm lunsj og kaker i pausene. 

Konferansen er et samarbeid mellom Nordland Akademi og NHO Nordland. I tillegg er konferansen støttet av Fritt Ord og Nordland fylkeskommune.

For mer informasjon om Melbukonferansen 2025, inkludert paneldeltagere og fullt program, trykk på kappen under:
Les mer om Melbukonferansen 2025
 

Picture

​​Tankkonsert på Neptun –​ Draugen

Picture
HVOR: NEPTUN, MELBU
NÅR: TORSDAG 10. JULI, KL. 18:00

​
Billetter: 300 kr
Billetter under 18 år: 150 kr
2-for-1 Billett: Medlemmer av LINK Vesterålen
KJØP BILLETTER HER
Picture
I mørke rom fylt med lyd, lys og skygger, kalles en skikkelse frem fra dypet. Stillhet er en lyd - hva er stillheten i lysform? I form av en vandrekonsert i fire deler, oppstår et portrett av den myteomspunne Draugen, fremført i de gamle sildoljetanker på Melbu. Gjennom lyd, lys og video utforskes hvem Draugen er – og hvem vi er i møte med ham. Er han bare misforstått? Kanskje har vi alle Draugen i oss? ​

​
Tine skal skape en hel verden i oljetankene. Vandrekonserten vil starte med en kortfilmsvisning på Neptun Scene, for så å bevege seg fra mellom tankene på anlegget, hvor hvert rom har sitt eget uttrykk. Forutenom komponisten selv, som spiller harmonium, er cellist Synnøve Volden og cembalist Nikolai Endresen Dahl med på fremførelsen i hver sin tank.
Tine Surel Lange har jobbet som komponist på heltid siden 2017 og har mottatt flere stipend, priser og anerkjennelser, blant annet Statens toårige kunstnerstipend i 2022. Hun har bakgrunn i studier i komposisjon og utøvende musikkteknologi ved Norges musikkhøgskole, i lyddesign og lydkunst ved Sonic College i Danmark, og tidlig musikk ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun hadde sin tidlige barndom i Bø og bor for tiden i Lofoten.

Nikolai Endresen Dahl fullførte i 2018 cembalostudiene sine hos Richard Egarr ved tidligmusikklinjen på konservatoriet i Amsterdam. Senere har han også fullført en utdannelse i orgel og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole. Etter en årrekke som frilansmusiker i Osloområdet, har han nå tilhold i hjemlige Vesterålen, hvor han arbeider som musiker parallelt med å være daglig leder for Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap.

Synnøve Volden er bosatt på Melbu og ansatt ved Hadsel Kulturskole som distriktsmusiker. Hun er medlem i Nidaros strykekvartett og frilanser som musiker i ulike sammenhenger, blant annet i Trondheim Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni og Musikk i Nordland. Synnøve driver sin egen konsertserie, Hadsel Live, hvor hun inviterer musikervenner fra nær og til å spille konserter. Hun sitter også i styret til Nordland Akademi. 

Billetter kan kjøpes i døren på Neptun Scene eller via Hoopla.
Konsertstart fra Neptun Scene kl. 18.30 (dørene åpner kl. 18.00). Forestillingen varer cirka én time, og publikum ledes gjennom forestillingen av festivalmedarbeiderne. Etter konserten kan man kjøpe forfriskninger på Neptun Scene.

NB: Møt opp i god tid - dørene stenger presist ved konsertstart! 
Vi ber også alle å kle seg etter værforholdene, da det kan bli kaldt i tankene. 
Picture
Picture
Picture
 

​​Laterna Magica – Animasjonsfilmverksted

Picture
HVOR: ASVO-HALLEN NEPTUN, MELBU
NÅR: LØRDAG 12. JULI, KL. 11:30 - 16:00

​
Gratis
Aldersgrense: Fra 10år og oppover
​Påmeldingsfrist: 6. juli. Begrenset til 12 deltagere.
Påmelding her
Picture
Laterna Magica, i samarbeid med Nordland Akademi, inviterer filmskaper Christina Lande til Sommer Melbu for å veilede barn og ungdom i å lage animasjonsfilm. Dette foregår i sammenheng med Sommer-Melbus festdag på Neptun samme dagen.

​
Kurset tar utgangspunkt i animasjonsteknikken "stop motion cut-out". Teknikken går ut på at man tar mange bilder av stillestående objekter mens man flytter litt og litt på dem for hvert nytt bilde som tas. Når mange bilder settes sammen til en film oppstår illusjonen av bevegelse.
Stop motion og animasjon gir uendelige muligheter til å utforske ideer, historiefortelling og kreativ utfoldelse. En målsetning er at deltakere får erfare alle mulighetene som finnes, hvor enkelt det kan gjøres og hvor lite man trenger for å leke med stop motion. Animasjon er tidkrevende, så målet for verkstedet er å lage en liten sekvens, som eventuelt kan jobbes videre med. Deltakere trenger ikke å ha noen erfaring fra før, men kommer til å lære det mest grunnleggende ved animasjonsfilmskaping.

​Med filmkurset gis det startskudd for Laterna Magica, Vesterålen sin årlige filmkonkurranse og filmfest for unge filmskapere. Årets tema er ‘’Kunstig Intelligens’’. For mer info om filmkonkurranse og flere filmverksteder se 
laternafilm.no
 
Animasjonsverkstedet varer i ca. 4,5 timer, inkl. lunsjpause hvor vi tilbyr deltakere en matbit.
Picture
Picture
 

TRIO ORO i Sildoljetanken - Familiekonsert

Picture
HVOR: KONSERTTANKEN NEPTUN, MELBU
NÅR: LØRDAG 12. JULI, KL. 18:00

​

Billett Voksen: 200 kr
Under 18 år: Gratis
KJØP BILLETTER
Velkommen til en annerledes og inkluderende konsertopplevelse når TRIO ORO fyller den ikoniske Konserttanken på Neptun Sildoljefabrikk med musikk, lek og energi under Sommer-Melbu! En leken konsertopplevelse for hele familien!
Picture
Denne konserten er spesielt tilrettelagt for familier og barn i alle aldre – her er det rom for både nysgjerrighet, latter og kanskje til og med en liten dans. Med over 500 konserter bak seg på tre år, vet TRIO ORO hvordan man fanger både små og store ører.

Med blåseinstrumenter, strenger og slagverk tar de oss med på en musikalsk reise som er både uforutsigbar og full av spilleglede. Uansett om du er barn eller voksen, inviteres du inn i et levende musikalsk univers der fantasien får fritt spillerom.
I møte med Konserttanken helt spesielle rom og klang blir opplevelsen ekstra nær og magisk – her får publikum komme tett på både musikken og musikerne.

Ta med deg barna, bestemor, naboen eller bare deg selv – og bli med på en stemningsfull og morsom konsert som passer like godt for små hoder som for store hjerter. TRIO ORO gjør musikk til en opplevelse for alle – og hos dem er alle velkomne.

NB: Vi ber publikum om å kle seg etter værforholdene, da det kan bli kaldt i Konserttanken.
Møt i god tid, da dørene stenger ved konsertstart! 

Konserten arrangeres av Musikk i Nordland i samarbeid med Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap og Sommer-Melbu.
Picture
​Org. nr: 971 477 687
​Tel. (+47) 980 95 459
Epost: [email protected]
​

Postadresse
Postboks 148
8459 Melbu
Besøksadresse
Chr. Frederiksens gate 22

8445 Melbu
Kart her
​

Motta NYHETER FRA NORDLAND AKADEMI FOR KUNST OG VITENSKAP

  • Nordland Akademi
    • Historie
    • Vedtekter NAKV
    • Om oss >
      • Om oss
      • Styre og råd NAKV
      • Administrasjon
      • ÅRSRAPPORTER
      • STRATEGIPLAN 2024-2028
  • Sommerprogram 2025
  • PROSJEKTER
  • BARN&UNGE
    • Sommerstryk 2025
    • Om BARN & UNGE
  • ARKIV
    • DIGITALT AKADEMI
    • Akademipodden
  • ENGLISH